Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Esrarlı yiyecek

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Esrar ile hazırlanmış bir kek dilimi. Yakından bakıldığında küçük esrar parçaları belli olmaktadır. Esrarlı yiyecekler, tetrahidrokanabinol (THC) gibi kannabinoidler içeren gıda ürünleridir. Çoğu esrarlı yiyecek, rahatlama, öfori, iştah artışı, hâlsizlik ve anksiyete gibi çok çeşitli etkilere neden olabilecek miktarda THC içerir. THC'nin baskın olduğu yenilebilir esrar ürünleri, eğlence veya tıbbi amaçlar için tüketilir. Bazı yenilebilir esrar ürünleri ise çok düşük miktarlarda THC içerir ve bunun yerine kannabidiol (CBD) gibi diğer kannabinoidleri ihtiva ederler. Bu tarz ürünler birincil olarak tıbbi amaçlar için kullanılır. Psikoaktif olmayan kenevir ürünlerinden (örneğin kendir tohumundan) yapılan yiyecekler ile esrarlı ürünler farklı kavramlardır. Tarihçe [[Dosya:Bhang (4381292529).jpg|küçükresim|Bhang, Hindistan menşeli, içeceklere konarak tüketilen bir esrar konsantresidir. Holi'de geleneksel olarak tüketilmektedir.]] Tarihte en erken kaydedilmiş esrarlı gıdalar, insanların hem ruhani hem de tıbbi amaçlar için Hint yarımadasında kullanmış olduğu, bhang adlı kenevir ezmesini içeren yiyecek ve içeceklerdir. Esrar özütlerinin yağda çözünebildiği Antik Hintler tarafından da bilinmekteydi ve Sanskrit tarifler, kenevirin diğer malzemelerle karıştırılmadan önce ghee adı verilen sade yağda kavrulmasını gerektiriyordu. Bhang'ın yiyecek ve içeceklerde kullanımının, Hint yarımadasında Hindular tarafından MÖ 1000'e kadar giden bir tarihi olduğu düşünülmektedir. Bhang geleneksel olarak Hindu bahar festivali Holi sırasında dağıtılmaktadır. Esrarlı gıdalara modern ilgi, The Alice B. Toklas Cook Book adlı yayıma atfedilir. Toklas, 1954'te yayımladığı kitabına sanatçı arkadaşı Brion Gysin'ın geliştirdiği "kubarlı fudge" (haschich fudge) tarifini eklemiştir. Tarif, kitabın Amerika'daki ilk basımlarından çıkartılmış olsa da, Toklas'ın adı ve "brownieleri", büyüyen 1960'lardaki karşı kültürde esrarla eş anlamlı hale gelmiştir. Esrarı yasallaştırmış bazı ABD eyaletlerinde, esrarlı gıda satışlarında çarpıcı bir artış yaşanmıştır. Esrarlı gıdaların, bilinmeden tüketilmesi veya çok fazla alınması durumlarında çocuklar ve tecrübesiz esrar tüketicilerine karşı tehlike oluşturabileceği konusunda artan endişeler bulunmaktadır. Ayrıca, köpeklerin esrar yemesi sonucu zehirlenme hattına yapılan çağrılarda 2008'den bu yana önemli ölçüde artış gözlemlenmiştir. Kimya ve farmakoloji Esrar doğal olarak önemli miktarda THC içermez, ancak ısıyla gerçekleşen bir işlem olan dekarboksilasyon yoluyla THC'ye dönüşen tetrahidrokannabinolik asidi (THCA) yüksek seviyelerde barındırır. Esrar ürünlerini yemenin ve tüttürmenin etkilerini birbirleriyle karşılaştırmak zordur, çünkü farklı insanların nasıl tüttürdüğü, çekilen nefes sayısı, süresi ve aralığı, kişinin akciğerlerinde dumanı tutma süresi ile akciğer hacmi değişkenlik gösterir ve büyük hata payına yol açar. Yemek konusunda ise kannabinoidlerin ne içerisinde çözülmüş olduğu ve farklı insanların maddeyi farklı şekilde metabolize etmesi karşılaştırmayı zorlaştırır. Bununla birlikte, genel olarak, oral dozlar kan dolaşımına girmeden önce sindirim sistemi ve karaciğer tarafından işlendiği için, yutulan kannabinoidler daha yavaş emilir, gecikmeli ve düşük pik konsantrasyonlarına sahiptir. Bu, maddenin esrar yandığında oluşan aerosolun solunmasına kıyasla daha yavaş atılmasına neden olur. Oral tüketim, enterohepatik dolaşım nedeniyle genellikle iki konsantrasyon zirvesine yol açar. THC'nin oral yolla tüketilmesi, karaciğer yoluyla emilim ve metabolik süreçler sonucunda maddenin önemli bir oranının 11-Hidroksi-THC'ye dönüştürülmesiyle sonuçlanır. Türleri Hamur işleri [[Dosya:Three_space_brownies.jpg|küçükresim| Amsterdam, Hollanda'da "space cake" çeşitleri ]] Esrarlı hamur işleri, kurabiye, browni (hash brownie) ve kek (space cake) gibi çeşitleri bulunan yaygın yiyecek türleridir. Normal yiyecekler ile az miktarda yeşil olan ve hafif koku yayan esrarlı yiyecekler arasında ayrım yapılması zor olabilir. Yeterli miktarlarda esrar kullanıldığı takdirde, çimenimsi veya esrarımsı hafif bir aroma tespit edilebilir. İçecek [[Dosya:Bhang_shop_in_Jaisalmer,_Rajasthan,_India.jpg|sağ|küçükresim| Jaisalmer, Racastan, Hindistan'da bhang lassi (esrarlı ayran) satan bir dükkân. ]] Yiyeceklerin yanı sıra esrar, içeceklere de infüze edilebilir. Bu içecekler de THC ve diğer kannabinoidleri barındırır. Hindistan altkıtasında, bhang adlı kenevir ezmesi ile hazırlanabilen lassi ve thandai gibi süt ve yoğurt bazlı geleneksel esrarlı içecekler bulunmaktadır: Esrar tüketimini eğlence amaçlı kullanım için yasallaştırmış olan ABD eyaletlerinde, esrarlı içecekler 2014 yılında esrar pazarının yaklaşık %4'ünü oluşturmuştur. Buna karşılık bu oran 2016 yılında pazarın yaklaşık %1.5'ine gerilemiştir. Esrarlı içecekler gazlı içecek, çay, kahve ve daha birçok farklı formda olabilir. Hap THC veya CBD içeren, ancak kontrole tabi bir ilaç olarak satılmayan kapsüller de esrarlı yiyecek olarak kabul edilir ve diğer ürünlerle aynı etkiyi sağlar. Yemek malzemesi olarak Alkol Esrarlı alkol ekstreleri, oda sıcaklığında alkol içinde bulunan esrar özütleridir. Genel olarak, yüksek miktarda kannabinoid içeren, ancak tüttürülerek içilmesi popüler olmayan kenevir bitkisinin sapları ve yaprakları hammadde olarak kullanılır. Everclear gibi yüksek oranda alkol içeren tahıl bazlı içkiler ile esrar infüze edildiğinde, oluşan özüt genellikle yeşil ejderha (green dragon) olarak adlandırılır. Creme de Gras, esrardan yapılmış aromalı bir likör türüdür. Bu maddeler kahve ve diğer içeceklere eklenebilir. Sıvı yağ Esrarlı yağ, esrarın sıcak yağ ile karıştırılması ve yağa kannabinoidlerini bırakması yoluyla elde edilen yağ bazlı bir üründür. Esrarlı yemek yağları, tıbbi esrar kullanan hastaları için çeşitli yemeklerde kullanılabilir ve farklı karışımlarda mevcuttur. Tereyağı Esrarlı tereyağı (cannabutter) esrarlı yiyeceklerin yapımında kullanılan bir üründür. Temizlenmiş ve kurutulmuş esrar sömeklerinin erimiş tereyağı içerisinde demlenmesi ile hazırlanmaktadır. Kaynakça Dış bağlantılar Alice B. Toklas keklerindeki Düz Uyuşturucu sütunu (tarifin orijinal metnini içerir) Keklerin ötesinde: Esrar şefleri yenilebilir yemek tariflerini yükseltir . San Francisco Chronicle. 2018/10/09. Kategori:Kenevir kültürü
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri