Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Fabula palliata

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Omuzlarına attıkları pallia ve taktıkları maskelerle tasvir edilen iki komik aktörün terakota heykelciği. Fabula palliata, büyük oranda Yunan oyunlarının Romalılaştırılmış versiyonlarından müteşekkil bir Antik Roma Tiyatrosu türü. Palliata kelimesi, Yunan tarzı bir pelerin olan palliumdan gelmektedir. Olasılıkla bu oyunlara fabula palliata denmesinin sebebi bu oyunlardaki aktörlerin bu tarz pelerinler giymiş olmalarıdır. Bir diğer olasılık da bizzat "fabula"nın Yunan stilinde mecazî olarak "örtülü" (palliata) olmasıdır. Bütün bir Roma dramasında olduğu gibi aktörler, oynadıkları tip karakterlere ait maskeler takarlardı. Stil Terentius ve Plautus'un komedyaları dışında günümüze tamamen kalmış fabula palliata örneği yoktur. Bu nedenle, bu türün komediyle sınırlı olduğu gibi bir yanlış yorum türemiştir. Esasında Yunan dramasından türetilmiş herhangi bir Roma draması fabula palliata olarak nitelendirilir. Elimizdeki tam fabula palliatalar Yunan Yeni Komedyası stilinde olsa da Livius Andronicus'un, Gnaeus Naevius'un ve Ennius'un hem kendi eserlerinin fragmanları hem de bu üç yazara yapılan atıflar gösteriyor ki bu üçü de trajik fabulae palliatae yazmışlardır. Fabulae palliatae genellikle Hellas'ta geçen, çoğunlukla Yunan karakterlere yer veren ve bildiğimiz kadarıyla temaları Yunan kökenli olan oyunlardır. Roma'daki oyunların Yunan asıllarından ayrılan en önemli özellikleri koronun terk edilmesi ve sahnede aynı anda üçten fazla karakterin yer alabilmesidir. Kavramın tanımı ve tarihçesi Türle ilgili bilgi, M.Ö. 1. yy.'da yaşamış olan ve Aulus Gellius'taki bilgiler dışında hakkında hiçbir şey bilmediğimiz, edebiyat eleştirmeni Volcacius Sedigitus'tan gelir. Sedigitus eserleri kaybolmamış olan yazarlar arasında bu türe emek verenleri Naevius, Plautus, Ennius, Caecilius ve Terentius olarak sıralar. Bunlara ek olarak Licinius, Atilius, Turpilius, Trabea ve Luscius Lanuvinus da vardır. Kaynakça Konuyla ilgili yayınlar S. Hornblower, A. Spawforth, & E. Eidinow (eds.) (2012) The Oxford Classical Dictionary, 4th ed. Oxford University Press: Oxford, UK. Smith, William; Anton, Charles (July 9, 2006). A new classical dictionary of Greek and Roman biography, mythology, and geography. ISBN 978-1-4286-4561-5 Kategori:Antik Roma tiyatrosu Kategori:Tiyatro tarihi Kategori:Latin edebiyatı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri