Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Fahri Erdinç

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Fahri Erdinç (1 Ocak 1917, Akhisar 11 Kasım 1986, Sofya), Türk edebiyatçı ve şair. Fahri Erdinç, 1 Ocak 1917'de Akhisar'da doğdu. Annesini henüz 1 yaşındayken veremden kaybetti. Hem annesini daha tanımadan kaybetmesi, hem de Akhisar'da o yıllardaki yoğun tütün tarımının getirdiği zorluklar, gençlik dönemindeki edebi yönelimini derinden etkiledi. 1930'da Balıkesir Öğretmen Okulu'na girdi. Otuzlu yılların sonuna doğru Afyon'un Sandıklı ilçesinin Ürküt köyünde öğretmenliğe başladı. 1939'da sınavını kazandığı Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde öğrenci oldu. Bu bölümde öğretim üyesi olan Sabahattin Ali ile tanıştı. Aynı yıl yazmaya başladığı ilk öykülerinde onun etkisi önemli bir rehber olarak görülmektedir. Kariyer 1946 yılında ise sınavını kazandığı devlet radyosuna geçti. Bu arada "Şen Olasın Halep Şehri" adlı şiir kitabını yayınladı. Hemen ardından Ankara'da "Seçilmiş Hikâyeler Dergisi" onun öyküleriyle özel sayı çıkardı. 1947'de dönemin siyasal karışıklığı sırasında hakkında açılan bir dava nedeniyle bir süre ceza evinde yattı. Davadan aklanarak çıkmasına rağmen, aynı yıl hocası Sabahattin Ali'nin Bulgaristan'a geçerken öldürülmesi nedeniyle Türkiye'den ayrılmaya karar verdi. 1949'da iki arkadaşıyla birlikte, gizlice Bulgaristan'a geçti. Bulgaristan'da Erdinç ve arkadaşlarına siyasi iltica ve sığınma hakkı verildi. Aralıklı olarak Bulgaristan'da ve Sovyetler Birliği'nde yaşamaya devam eden Erdinç, 1971 yılında kesin olarak Bulgaristan'a dönüp yerleşti. 1965'te Bulgaristan vatandaşı, 1973'te Bulgaristan Yazarlar Birliği üyesi oldu. Kitapları Türkiye'deki okura ulaşamamasına rağmen, 1970'li yıllarda Türkiye'deki siyasal gelişmeler ve sosyalist hareketin ağırlık kazanması ile birlikte, edebiyat dergilerinde yayınlanan yeni şiir ve öyküleri Türk okuruyla buluşmaya başladı. Özellikle Akhisar'daki çocukluk dönemini anlattığı "Acı Lokma" romanı dönemin en ilgi çeken yapıtlarından biridir. Kitapları Şen Olasın Halep Şehri (şiir, 1945) İşte Böyle (şiir, 1956) Akrepler (öykü, 1952) Âsi (öykü, 1955) Memleketimi Anlatıyorum (öykü, 1960) Diriler Mezarlığı (öykü, 1964) Canlı Barikat (öykü, 1973) Alinin Biri (roman, 1958) Acı Lokma (roman, 1961) Kore Nire (roman, 1966) Kardeş Evi (roman, 1979) Göç (piyes, 1952) Türkiye'de Çocuklar (inceleme, 1951) Kalkın Nâzım'a Gidelim (anı, 1987) Kaynakça https://web.archive.org/web/20150206184753/http://yordamkitap.com/author.php?authorId=2 Yordam Kitap Fahri Erdinç sayfası https://web.archive.org/web/20170106010802/http://www.edebiyatevi.net/Yazilar.asp?goster=dos&id=214 Edebiyat Evi Fahri Erdinç sayfası Kategori:20. yüzyıl Türk hikâye yazarları Kategori:Türk yazarlar Kategori:1917 doğumlular Kategori:1986 yılında ölenler Kategori:Akhisar doğumlular Kategori:Resim aranan yazarlar Kategori:Türk öğretmenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri