Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Fas Duvarı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|sağ|upright=1.14|Fas Duvarı (noktalı çizgi ile ifade edilmiştir) Fas Duvarı, Afrika kıtasının batısında Batı Sahra bölgesinde Fas'ın kontrolü altında tuttuğu bölgeleri, Polisario ve Polisario'nun aynı bölge üzerinde ilan ettiği Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nden ayırmak için inşa ettiği duvardır. İspanya'nın, İspanyol Sahrası adı ile yönettiği bölgelerden 1975 yılında geri çekilmesi ile birlikte bölge üzerinde hak iddia ederek ilhak eden Fas ile aynı bölge üzerinde bağımsızlık ilan ederek egemenlik kurmaya çalışan Sahra DAC yönetimi arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle, Fas kendi bölgelerine Polisario üyelerinin girmesini engellemek adına sistematik bir şekilde bölgede duvar yapımını gerçekleştirmiştir. 2.500km ile 2.700km arasında değişen uzunluğa sahip olan duvar bölgenin güneybatısında Fas-Moritanya sınırından, kuzeydoğudaki Fas-Moritanya-Cezayir üçgen sınırına, buradan da kuzeydeki Fas-Cezayir sınırına kadar uzanmaktadır. Duvarın küçük bir kısmı kuzeye doğru ilerlendiğinde Moritanya hakimiyeti altındaki topraklarda da inşa edildiği gözlemlenmektedir. Duvar bölge bölge doğal kumlardan ya da bermden oluşsa da, buralarda konuşlandırılan mayınlar ve dikenli teller geçişi zorlaştırmaktadır. Duvarın belli kısımları beton ile örülmüş olup, her birkaç kilometrede bir Fas askerlerinin bulunduğu gözetleme kuleleri yer almaktadır. Bunun haricinde her 10–15km'de bir büyük gözetleme merkezleri bulunan Fas Duvarı, SDAC tarafından Utanç Duvarı olarak adlandırılmakta, kendi idaresi altında bulunan bölgeler ise Özgür Bölge olarak adlandırılmaktadır. Fas her ne kadar duvar inşa etmiş olsa da, duvarın diğer tarafında kalan kısımları da kendisine ait bölge olarak görmekte ve duvarı Fas içi güvenlik çizgisi olarak isimlendirmektedir. Bölgeye dair günümüzde henüz bir anlaşma sağlanamamış olup, Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda her iki tarafın anlaşması umut edilmektedir. Duvar yapım aşamaları Fas Duvarı olarak adlandırılan duvarın yapımı altı aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk olarak Ağustos 1980 tarihinde yapımına başlanan duvarın son aşaması Nisan 1987 tarihinde gerçekleştirilerek bitirilmiştir. Duvarın yapım aşamaları şu şekildedir: 1. aşama (Ağustos 1980 – Haziran 1982) Layun, Smara çevresi ile fosfat yataklarının bulunduğu Bukra bölgesi (~ 500km) 2. aşama (Aralık 1983 – Ocak 1984) Amgala çevresi (~ 300km) 3. aşama (Nisan 1984 – Mayıs 1984) Jdiriya ve Haouza çevresi (~ 320km) 4. aşama (Aralık 1984 – Ocak 1985) Mahbes ve Farciya çevresi (~ 380km) 5. aşama (Mayıs – Eylül 1985) Guelta Zemmur, Bir Anzarane ve Dakla çevresi (~ 670km) 6. aşama (Şubat – Nisan 1987) Auserd, Tichla ve Bir Ganduz çevresi (~ 550km) Galeri Kaynakça Dış bağlantılar Moderner Limes (Almanca), www.spiegel.de, Erişim:02 Haziran 2016'' Kategori:Duvarlar Kategori:Batı Sahra Duvar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri