Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Fındıklı, Borçka

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Fındıklı, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Tarihçe Eski adı Sahandro'dur. Gürcüce ve Lazca Sahandro (სახანდრო) olarak bilinen köy, 19. yüzyıla ait Türkçe kaynaklarda Başköy olarak geçer. Nitekim 1876 tarihli Trabzon vilayeti salnamesinde Başköy (باشكوی) olarak geçer. Artvin ilinde, Murgul'a bağlı Başköy gibi başka yerlerdede bu adı taşıyan köyler vardır. Başköy, geç dönemde ortaya çıkmış bir yer adı olup bir bölgede üst kesimde, yukarıda bulunan yerleşmelere verilmiştir. 1876 tarihli Trabzon vilayeti salnamesinde Başköy, "İçkale Başköy karyesi" adıyla Trabzon vilayetine bağlı Lazistan sancağının Hopa kazasının bir köyü olarak geçer. Bu tarihte kaza sınırları içinde, Başköy adını taşıyan ikinci bir köyün bulunmasından dolayı bu adla kaydedilmiştir. İkinci yerleşme salnamede ("Hopa Başköy karyesi") olarak yazılmıştır. "İçkale Başköy karyesi"nin nüfusu 56 hanede yaşayan 195 kişi olarak kaydedilmiştir. Bu tarihte Osmanlı idaresi sadece erkek nüfusu tespit ediyordu. Bundan dolayı köyün toplam nüfusunu bulmak için erkek sayısı kadar kadın eklemek gerekir. Bunun sonucunda Başköy'de yaklaşık 390 kişinin yaşadığı ortaya çıkar. Hane başına yaklaşık 7 kişinin düşmesi, ailelerin görece kalabalık olduğunu göstermektedir. Tarımla geçinen köydeki hayvan varlığı 4.811 keçi/koyun, 10 at, 80 inek ve 10 öküz olarak tespit edilmiştir. Ertesi yıl başlayan Osmanlı-Rus savaşı sonucunda Başköy Rusların eline geçti. Rus idaresinde Artvin sancağının (okrug) Gonio kazasına (uçastok) bağlıydı. Bu kaza içinde Düzköy nahiyesinin köylerinden biriydi. Rus idaresinin de Başköy (Башкёй) olarak yazdığı köyün nüfusu 84 kişiden oluşuyordu. Nüfusun tamamı Laz olarak kaydedilmiştir. Nüfusun bu kadar azalması, Rus idaresindeki köyden Osmanlı ülkesine yapılan göçle ilişkili olmalıdır. Başköy, Birinci Dünya Savaşı sonlarına doğru Rusların bölgeden çekilmesinin adından, bir süre bağımsız Gürcistan sınırları içinde kaldı. 1921'de, Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali sırasında köy fiilen Türkiye'ye katıldı. 16 Mart 1921'de, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasında imzalanan Moskova Antlaşması'yla da Türkiye'ye bırakıldı. Ertesi yıl Artvin vilayetinde yapılan nüfus tespitinde Başköy tamamen boş olarak kaydedilmiştir. 1926 yılında ise, Başköy'de 14 hanede 62 kişi kaydedilmiştir. 1935 genel nüfus sayımından itibaren 1960 genel nüfus sayımına kadar Başköy'ün adı geçmemektedir. 16 Ağustos 1957'de Düz köyüne bağlı Başköy mahallesi olarak görünen yerleşim, bu tarihte Fındıklı adıyla köy statüsü kazandı. 1960 genel nüfus sayımında "Fındıklı (Başköy)" olarak kaydedilmiştir. Bu tarihte köyün nüfusu 492 kişiden oluşuyordu. Köyde süslemeleriyle dikkat çeken Fındıklı Köyü Camisi bulunmaktadır. Coğrafya Fındıklı köyü, Artvin il merkezine 42km, Borçka ilçe merkezine 10km uzaklıktadır. Nüfus Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Borçka belde ve köyleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri