Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Floroantimonik asit

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Floroantimonik asit (HSbF) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur. Öyle ki, bu form, hidrokarbonları iyonize ederek karbokatyonlar ve H oluşturabilmektedir. Hidrojen florür (HF) ve SbF arasında gerçekleşen tepkime ekzotermiktir. Çok iyi bir oksitleyici olan HF, SbF moleküllerine saldırarak addüksiyon oluşumuna neden olur. Flooroantimonik molekülde, anyon, her ne kadar resmi olarak "koordinasyon bağı kurmayan" olarak tanımlansa da, hidrojene koordinasyon bağıyla bağlanır. Bunun sebebi, bu anyonun hem çok güçsüz bir nükleofil, hem de güçsüz bir baz olmasıdır. Proton her ne kadar etkili bir şekilde "çıplak" olarak adlandırılsa da, gerçekte hidronyum katyonunda olan duruma benzer bir şekilde, florüre çok zayıf bir koordine kovalent bağ ile bağlanır. Ancak bu bağın aşırı zayıflığı, sistemin aşırı asiditesine katkıda bulunur. Floroantimonik asit, %100'lük bir sülfürik asit çözeltisinden 2×10 (20 kentilyon) kat daha güçlüdür. 400px Yapı HF-SbF karışımlarından, iki benzer ürün daha kristalize edilmiş olup her ikisi de tekli kristal X-ışını kristalografisince analiz edilmiştir. Bu tuzlar, [HF][SbF] ve [HF][SbF] formundadır. Her iki tuzda da anyon, SbF kısmıdır. Yukarıda da açıklandığı gibi, SbF çok zayıf bir baz olarak sınıflandırılır. Daha büyük olan monoanyon SbF'ninse daha güçsüz olması beklenir. Diğer asitlerle karşılaştırılması Aşağıdaki değerler, Hammett asitlik fonksiyonu temel alınarak hazırlanmıştır. Asidite, H değerinin büyük negatif değerlerine bağlıdır. Floroantimonik asit (1990) (H Değer = −31.3) Sihirli asit (1974) (H Değer = −19.2) Karboran süperasit (1969) (H Değer = −18.0) Florosülfürik asit (1944) (H Değer = −15.1) Triflik asit (1940) (H Değer = −14.9) Kullanım Bu aşırı güçlü asit, hemen hemen tüm organik bileşiği protonlar. 1967'de, Bickel ve Hogeveen, HF-SbF bileşiğinin, izobütandan H'yi, neopentandan metanı koparabildiğini gösterdi: (CH)CH + H → (CH)C + H (CH)C + H → (CH)C + CH Güvenlik HF-SbF, suyla temasa geçtiğinde çok hızlı ve patlayıcı bir özellikte ayrışır. Bunun yanında bilinen tüm çözücülerle tepkimeye girer. HF-SbF ile uyuşan çözücüler şu şekildedir: SOClF ve sıvılaştırılmış kükürt dioksit. Kloroflorokarbonlar da ayrıca çözücü olarak kullanılabilmektedir. HF-SbF bileşiklerini saklamak için yapılan konteyner ve kaplar PTFE'den üretilmektedir. Ayrıca bakınız Floroborik asit Florosülfürik asit Kaynakça Kategori:Antimon bileşikleri Kategori:Florürler Kategori:İnorganik asitler Kategori:Süperasitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri