Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Friedrich Mohs

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Carl Friedrich Christian Mohs (29 Ocak 1773 – 29 Eylül 1839), Alman kimyager ve mineralojist. Hala kullanımda olan, minerallerin sertliğini ölçmek için ondalık bir ölçek olan Mohs mineral sertliği ölçeğini geliştirdi. Eğitim Mohs, Halle Üniversitesi'nde kimya, matematik ve fizik okudu. 1798'de Freiberg, Saksonya'daki Madencilik Akademisi'ne katıldı ve Abraham Gottlob Werner'in öğrencisi oldu. Kariyer 1801'de bir madende ustabaşı işini aldıktan sonra, Mohs 1802'de Avusturya'ya taşındı ve burada bankacı J. F. van der Nüll'ün özel bir koleksiyonundaki mineralleri tanımlamaya çalıştı. Mohs bu koleksiyonu tanımladı ve bir katalog basıldı ve yayınlandı. 1812'de Graz'a taşındı ve burada Arşidük Johann tarafından yeni kurulan müzesinde ve bilim akademisinde istihdam edildi ve daha sonra Joanneum ve Graz Teknoloji Üniversitesi'ne bölündü. 1818'de Mohs, 1817'de ölen Freiberg Madencilik Akademisi'ndeki eski profesörü A. G. Werner'in halefi olarak atandı. 1826'da Mohs, Viyana Üniversitesi'nde mineraloji profesörü oldu. Aynı zamanda, 1827'de van der Nüll mineral koleksiyonunun dahil edildiği İmparatorluk Mineraloji Koleksiyonu'nun küratörü olarak atandı. 1835'te Mohs istifa etti. Madencilik işlerinden sorumlu bir imparatorluk danışmanı olmak anlamına gelen Bergrath oldu, departmanından gelen emirlerle madencilik hakkında bir talimat yayınladı ve Viyana'da bir montanistik müzenin kurulmasıyla görevlendirildi. Mineral özellikleri küçükresim|upright=1.19|Viyana'daki mohs sertlik ölçeğini simgeleyen anıt plaket. Bu görevin bir parçası olarak, mineralleri geleneksel olarak yapıldığı gibi kimyasal bileşimleri yerine fiziksel özelliklerine göre sınıflandırmaya başladı. Fiziksel özelliklere yapılan bu vurgu, hakim kimyasal sistematikle çelişiyordu. Bununla birlikte, hem Theophrastus hem de Yaşlı Plinius, elmas ve kuvars da dahil olmak üzere antik çağlarda kendileri tarafından bilinen minerallerin göreceli sertliğini karşılaştırmıştı. Elmasın kuvarsı çizebileceğini biliyorlardı, bu yüzden daha zor olduğunu gösteriyorlardı. Bu, Mohs tarafından geliştirilen sertlik ölçeğinin temeli oldu. En sert mineral olan elmasa 10 değeri, talk gibi daha yumuşak minerallere ise 1 değeri verildi. Diğer minerallere, ölçekteki başka bir minerali çizme yeteneklerine bağlı olarak ara değerler verildi. Böylece jips, talk kristallerini çizeceği için 2 değeri ve alçıyı çizeceği için kalsite 3 değeri verildi. Mineraller artık kimyasal özelliklere göre de sınıflandırılmaktadır, ancak fiziksel özellikler saha incelemesi için hala yararlıdır. 1812'de Mohs, Graz'da profesör oldu. 1818'de Mohs, Freiberg'deki mezuniyet töreninde profesör olarak atandı. 1826'da Mohs Viyana'da profesördü. Kişisel hayat 1816'da Mohs Viyana'ya yerleşti. 1818'de Mohs, Freiberg, Saksonya'ya taşındı. Mohs, 1839'da İtalya'nın Agordo kentine yaptığı bir yolculuk sırasında 66 yaşında öldü. Ayrıca Bakınız Mohs sertlik ölçeği Kaynakça Kategori:1773 doğumlular Kategori:1839 yılında ölenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri