Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Fruktoz emilim bozukluğu

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Fruktoz emilim bozukluğu, eskiden "diyetsel fruktoz intoleransı" (DFI) olarak adlandırılan, bir çeşit sindirim bozukluğu olup, ince bağırsağın enterosit hücrelerindeki fruktoz taşıyıcılarının eksik olması sebebiyle, fruktozun emiliminin bozulması sonucunda gelişir. Bu durum, emilemeyen fruktozun tüm bağırsaktaki fruktoz konsantrasyonunu arttırması ile sonuçlanır. Fruktoz intoleransı ilk olarak 1956'da tanımlanmış ve bildirilmiştir. Bu durumun irritabl bağısak sendromunun semptomlarını taşıyan hastalarda ortaya çıkma sıklığı, normal popülasyonda ortaya çıkma sıklığından daha yüksek değildir. Bununla birlikte, her iki hastalığın semptomlarındaki benzerlik nedeniyle, fruktoz emilim bozukluğu olan hastalar genellikle irritabl barsak sendromu olan hastaların profiline benzemektedir. Bazı durumlarda, fruktoz emilim bozukluğu, çölyak hastalığı gibi bağırsak hasarına neden olan çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Fruktoz emilim bozukluğu, fruktozu parçalayan karaciğer enzimlerinin eksik olduğu ve potansiyel olarak ölümcül bir durum olan "kalıtsal fruktoz intoleransı" ile karıştırılmamalıdır. Semptomlar Fruktoz emilim bozukluğu, karın ağrısı, şişkinlik, flatulans ve ishal gibi gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Patofizyoloji Fruktoz, sindirim enzimlerinin yardımı olmadan da ince bağırsaktan emilir. Sağlıklı kişilerde bile, öğün başına yaklaşık olarak sadece 25–50 g fruktoz uygun bir şekilde emilebilir. Fruktoz emilim bozukluğu olan kişiler ise, öğün başına 25 gr'dan daha az fruktozu emebilmektedir. Fruktoz ve sorbitolün aynı anda tüketilmesi fruktozun emiliminin bozulmasını artırıyor gibi görünmektedir. Yeterince emilmeyen fruktoz, bağırsak bakterileri tarafından hidrojen, karbon dioksit, metan ve kısa zincirli yağ asitleri üretmek üzere fermente edilir. Hidrojen seviyesindeki bu anormal artış, hidrojen nefes testi ile tespit edilebilmektedir. Fruktoz emilim bozukluğunun fizyolojik sonuçları, artan ozmotik yük, hızlı bakteriyel fermentasyon, değişen gastrointestinal motilite, mukozal biyofilm oluşumu ve bağırsaktaki bakteri profilinin değişmesi şeklindedir. Bu etkiler, sorbitol gibi öteki kısa zincirli karbonhidratların emilimlerinin de azalmasına ek olarak daha da artarlar. Bu olayların klinik önemi, bağırsakların bu tür değişikliklere cevabına bağlıdır. Fruktoz emilim bozukluğunun bazı yan etkileri triptofan, folik asit ve kandaki çinkonun azalmasıdır. İçeriğinde serbest fruktoz ya/ya da fruktanları (içerisinde fruktoz moleküllerini polimer olarak içeren gıdalar, enginar gibi) içeren gıdaların diyetle alımını kısıtlamak, fruktoz emilim bozukluğuna bağlı olarak fonksiyonel bağırsak bozuklukları gelişen hastaların büyük bir kısmında semptomların azalmasını sağlayabilir. Teşhis Tanı testi, kullanıldığında, laktoz intoleransını teşhis etmek için kullanılan teste benzemektedir. Bu teste "hidrojen nefes testi" de denir ve şu anda klinik teşhis için kullanılan bir yöntemdir. Bununla birlikte, bazı araştırmacılar bu testin uygun bir tanı aracı olmadığını öne sürmektedir, çünkü alınan negatif sonuçlar, fruktoz kısıtlamasına karşı olumlu bir yanıtı dışlamamaktadır ve bu da bir duyarlılık eksikliğini göstermektedir. Tedavi Bu durumun bilinen bir tedavisi yoktur, ancak uygun bir diyet ve ksiloz izomeraz enzimi tedaviye yardımcı olabilir. Glukozun aynı anda fruktoz ile birlikte alınması fruktoz emilimini artırır ve semptomların gelişmesini engelleyebilir. Örneğin, insanlar, benzer miktarlarda fruktoz ve glukoz içeren, greyfurt veya muz gibi meyveleri tolere edebilirler, ancak elma, yüksek seviyelerde fruktoz ve daha düşük seviyelerde glukoz içerdiği için tolere edilemez. Ksiloz izomeraz Ksiloz izomeraz enzimi, fruktoz şekerini glukoza dönüştürür. Ksiloz izomerazın besin takviyesi olarak verilmesi, fruktoz emilim bozukluğunun semptomlarını iyileştirebilir. Diyet Fruktoz emilim bozukluğu olan kişiler tarafından kaçınılması gereken besinler şunlardır: Bir porsiyon yemekte, içeriğindeki 100 gram glukoza karşılık olarak 0.5 gramdan fazla fruktoz içeren ya da toplamda 0.2 gram fruktan içeren gıdalardan ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Porsiyon başına 3 g fruktoz dan fazlasını içeren gıdalar 'yüksek fruktoz yükü' olarak adlandırılır ve muhtemelen semptomları arttırma riski taşırlar. Bununla birlikte, 'yüksek fruktoz yükü' kavramı, uygulanan diyetin başarısındaki önemi açısından değerlendirilmemiştir. Yüksek fruktoz/glukoz oranına sahip besinler, yani fruktozca zengin besinler: Glukoz, fruktoz emilimini arttırır, böylelikle fruktoz glukoz oranı eğer bir'den küçükse ( Yüksek fruktoz içeriğine sahip gıdalar Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) veritabanına göre, glukozdan daha fazla fruktoz içeren gıdalar şunlardır: USDA gıda veri tabanı, birçok yaygın meyvenin, fruktoz ve glukozu neredeyse eşit miktarlarda içerdiğini ve fruktoz emilim bozukluğu olan bireyler için bir problem ortaya koymadığını ortaya koymaktadır. Elma, armut ve karpuz gibi, içeriğinde glukozdan daha fazla fruktoz içeren bazı meyveler, içerdikleri glukozun iki katından daha fazla fruktoz içermektedir. Üzümlerdeki fruktoz seviyeleri meyvelerin olgunluk derecesine ve türüne göre değişiklik gösterir, örneğin olgunlaşmamış üzümler daha fazla glukoz içerir. Hastalığın yönetilmesi için diyet kılavuzları Avustralya'daki Monash Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, özellikle IBS'li bireyler için, fruktoz emilim bozukluğunu yönetmek için bir diyet rehberleri geliştirdiler. Sakıncalı gıdalar (yani glukozdan daha fazla fruktoz içeren gıdalar) Meyveler - elma, armut, kış kavunu, armut, pençe, papaya, ayva, yıldız meyvesi, karpuz; Kurutulmuş meyveler - elma, frenk üzümü, hurma, incir, armut, kuru üzüm, sultana; Takviyeli şaraplar Agave nektarı, bazı mısır şurupları ve meyve suyu konsantreleri gibi ilave şeker içeren gıdalar. Uygun olan gıdalar (yani, glukoza eşit miktarda ya da daha az fruktoz içeren gıdalar) Aşağıdaki listede yer alan uygun yiyecekler listesi bir yayına atfen sunulmuştur: Bu yayının ismi, "Fruktoz emilim bozukluğu ve İrritabl Bağırsak Sendromu'nun semptomlarının diyetle etkin bir şekilde yönetilmesi kılavuzu" dur. Avustralya gıda standartlarında listelenen yiyeceklerin fruktoz ve glukoz içerikleri, listelenen gıdaların çoğunun daha yüksek fruktoz seviyelerine sahip olduğunu göstermektedir. Çekirdekli meyveler: kayısı, nektarin, şeftali, erik (dikkat - bu meyveler sorbitol içerir); Dutsu meyveler: böğürtlen, kızılcık, ahududu, çilek, dut; Narenciye meyveleri: Kamkat, greyfurt, limon, lime, mandalina, portakal, tangelo; Diğer meyveler: olgun muz, jackfruit, tutku meyvesi, ananas, ışgın, tamarillo. Yiyeceklerin etiketlenmesi ABD dahil olmak üzere çoğu ülkede ya da tüm ülkelerde işlenmiş gıda üreticileri için, şu anda "glukozdan daha fazla fruktoz" içeren gıdaları bu uyarı ile etiketlemek yasalarca gerekli değildir. Bu fruktoz emilim bozukluğu olan kişiler için bazı sürprizlere ve tehlikelere neden olabilir. "Glutensiz" olarak işaretlenmiş gıdalar (gluten içermeyen) genellikle fruktoz emilim bozukluğu olan kişiler için uygundur, ancak hastalar, kurutulmuş meyvelere, yüksek fruktozlu mısır şurubuna ya da içeriğinde şeker olarak fruktoz içeren glutensiz gıdalara dikkat etmelidirler. Bununla birlikte, fruktoz emilim bozukluğu yaşayan hastaların, çölyak hastalığı olanlarda olduğu gibi gluteniden tamamen kaçınmalarına gerek yoktur. Birçok fruktoz emilim bozukluğu yaşayan hasta çavdar ve mısır unu yapılan ekmekleri tüketebilir. Ancak, bunlar "buğdaysız" (veya "glutensiz") olarak işaretlenmedikçe buğday içerebilir. (Not: Çavdar ekmeği glutensiz değildir.) Genellikle buğday için kabul edilebilir bir alternatif olarak kabul edilse de, kavuzlu buğday, tıpkı buğday alerjisi veya çölyak hastalığı olanlar için uygun olmadığı gibi fruktoz emilim bozukluğu olan hastalar için de uygun değildir. Bununla birlikte, fruktoz emilim bozukluğu yaşayan bazı hastalar, buğday ürünlerinden aldıkları fruktanlar ile bir sıkıntı çekmezken, fazla fruktoz içeren gıdalarla ilgili problemleri olabilir. Yeni araştırmalar Fruktoz ve fruktanlar, duyarlı bireylerde gastrointestinal rahatsızlığa neden olduğu bilinen FODMAP'lardır (fermente oligo-, di- ve mono-sakkaritler ve polioller). FODMAP'lar bu bozuklukların nedeni değildir, [19] ancak erişkinlerde FODMAP'larin kısıtlanması (düşük FODMAP diyeti), irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer fonksiyonel gastrointestinal bozuklukların (FGID) kısa vadeli sindirim semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, FODMAP'ların uzun süreli olarak kısıtlanması, bağırsak mikrobiyotası ve metabolomu üzerinde zararlı bir etkiye neden olduğu için olumsuz etkilere sahip olabilir. Başvurular Kategori:Gastroenteroloji Kategori:Doğuştan metabolizma bozuklukları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri