Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Frumet Tektaş

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Ayşe Frumet Tektaş (1912 - 4 Şubat 1961), Osmanlı'nın ve Cumhuriyet tarihinin ilk kadın ressamlarındandır. Diplomat Suat Davaz'ın kızı olan Frumet Hanım, sanat alanında eğitim almak üzere yurt dışına çıkmış ve 1938 yılına kadar Roma, Paris gibi şehirlerde yaşamıştır. Yurda geri döndüğünde Afif Tektaş ile evlenen Frumet Tektaş, Türkiye'deki ilk Filarmoni derneğini açan kişi olmuştur. Gençliği ve Resim Çalışmaları Osmanlı’nın ve Cumhuriyet tarihinin ilk kadın ressamlarından olan Frumet Tektaş, 1912 yılında doğmuştur. Büyükelçi Suat Davaz’ın kızıdır. Erken yaşlardan itibaren müzik ve resim üzerine eğitimler almaya başlayan Tektaş, babasının işi dolayısıyla ilk resim eğitimini Roma’da alır. Roma’da Villa Medici adı verilen Fransız akademisinde gördüğü eğitimden sonra Via Margutta’da bir İngiliz akademisinde çalışmalarına devam eder. Resim yapmaya olan ilgisinin yanında müzikle de uğraşan Frumet Tektaş’ın Roma’da bulundukları sırada opera üzerinde çalıştığı bilinmektedir. Frumet Tektaş’ın Roma’da yaşadığı yıllarda, Türkiye’deki çağdaş resim çalışmalarının öncülerinden biri olan Mihri Müşfik Hanım da orada bulunmaktadır. Bu yıllar esnasında Mihri Müşfik Hanım’ın resim anlayışından etkilenen Tektaş, Suat Davaz’ın 1932 yılında Paris Büyükelçiliğine atanması sebebiyle ailesiyle birlikte Paris’e taşınır. Resim eğitimine Paris’te de ara vermeyen ressam, Paris’te bulunduğu yaklaşık beş yıl içerisinde Grande Chaumiere ve André Lhote atölyesinde çalışır. Daha çok portre çalışmalarına yönelen ressamın aynı zamanda birkaç natürmort çalışması da bulunmaktadır. Ardından 1938 senesinde Türkiye’ye döner ve Afif Tektaş ile hayatını birleştirir. Filarmoni Derneği 1945 yılına gelindiğinde İstanbul Filarmoni Derneği kentteki önde gelen aydınların ve müzikseverlerin girişimleriyle kurulur. Derneğin kurulmasıyla birlikte Afif Tektaş, Nadir Nadi ve Cemal Reşit Rey’in de öncülük yaptığı çalışmalar neticesinde Filarmoni Derneği kentin diğer ileri gelenlerini de içine alarak genişler. Eşi ile bu dernekte çeşitli organizasyonlar düzenleyen Frumet Tektaş, ilk sergisini de 1946 yılında burada açar ve aynı zamanda Filarmoni Derneği’nde resim dersleri de verir. 4 Şubat 1961 tarihine gelindiğinde ressam, 49 yaşında hayata veda eder. Ölümünün Ardından küçükresim|Frumet Tektaş'ın mezarı Ölümünün birinci yıl dönümünde Frumet Tektaş adına İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir anma sergisi düzenlenmiştir. 1966 senesinde kızı Aylin Tektaş ve yeğeni Aslı Davaz’ın öncülüğünde İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesi’nde anı sergisi açılmıştır. 3 – 13 Mayıs 2017 tarihleri arasında Galeri Eksen’de, 'Sanat Dünyamızdan 150 Eser' adı altında aralarında Frumet Tektaş’ın da bulunduğu Türk sanatının önemli isimlerinin yer aldığı karma sergi düzenlenmiştir. Kaynakça Kategori:20. yüzyıl Türk ressamları Kategori:21. yüzyıl Türk ressamları Kategori:1912 doğumlular Kategori:1961 yılında ölenler Kategori:Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri