Ftira, genellikle sardalye, ton balığı, patates, taze domates, soğan, kapari ve zeytin gibi dolgularla yenen, halka şeklinde, mayalı bir Malta ekmeğidir. Bölgesel varyasyonlar, sandviçten çok pizza gibi servis edilen Gozo ftira'yı içerir. Gozitan ftira, kabuğun üzerine ince dilimlenmiş patates ile açık olarak veya bir calzone gibi katlanarak servis edilir. Somut Olmayan Kültürel Miras küçükresim|Ftira Malta Parlamentosu'nun UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesini onaylamasının ardından, 2018'de Malta Kültür Müdürlüğü, Malta ftirasını UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras (ICH) listesine dahil etmek için bir imza kampanyası başlattı. Yerel bir uzmana göre, Müdürlüğün Ulusal Envanterinde listelendiği şekliyle 'Ftira Maltija'nın Yapılışı', On Altıncı Yüzyıla kadar uzanıyor. Güçlü bir kamuoyu itirazından sonra Malta hükümeti, Malta'ya yönelik karalamayı somut olmayan kültürel miras olarak tanınması için UNESCO'ya sunacağını duyurdu. 2020 yılında Malta iftirası UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine eklendi. Ayrıca bakınız Malta mutfağı Malta yemeklerinin listesi Kaynakça Kategori:Ulusal yemekler Kategori:Ekmekler Kategori:İncelenmemiş çeviri içeren sayfalar