upright=1.36|küçükresim upright=1.36|küçükresim Füme et veya tütsülenmiş et; bir işlenmiş et türüdür. Kırmızı et, beyaz et, öğle yemeği eti ve deniz ürünleri'ni hazırlama yöntemidir. Tütsüleme ete lezzet katar, Maillard reaksiyonu yoluyla etin görünümünü iyileştirir ve kürleme ile birleştirildiğinde eti korur. Barbekü, kebap, mangal, şarküteri, domuz pastırması, füme jambon, katsuobushi, pastırma, füme ördek popüler füme et türleridir.Aynı zamanda tütsüleme etlerin daha uzun süre dayanmasını sağlar Etimoloji Fransızca'da fumé "1. dumanla terbiyelenmiş, 2. duman rengi" sözcüğünden alınmıştır. Bu sözcük Fransızca':daki fumer "duman tütmek, tütsülemek" fiilinden türetilmiştir. Bu fiil Latince'de aynı anlama gelen fumare fiilinden evrilmiştir. Tarihi Füme etin başlangıcının ilkel paleolitik devre dayandığı iddia edilir. İddiaya göre; mağaraların ve kulübelerin bacası yoktu. Bu nedenle ateş keşfedildiği zaman içerisi çok fazla dumana mağruz kalmaya başladı. Eti kurutmak için evlerinin içine astıkların iddia edilen bu insanların dumanın ete işlemesi sonucu kattığı lezzetten ötürü bunu devam ettirdikleri ve zamanla bu geleneğin günümüze kadar geldiği iddia edilir. Nasıl Yapılır? Önce etlerin ince bir şekilde dilimlenmesi gerekir. Dilimlenen etler şişe veya tütsüleme tepsisine alınır. Etler tamamen tütsülenene kadar işleme devam edilir. Tütsüleme işleminden sonra füme poşetlerine sarılır ve istendiğinde tüketilir Füme et çeşitleri Piliç füme Balık füme Hindi füme Dana füme Kaynakça Ayrıca bakınız Tütsülenmiş yiyecekler listesi Asılı et Füme peynir Kurutulmuş et Tuzlanmış et Kategori:Tütsülenmiş et Kategori:Yahudi mutfağı Kategori:Louisiana mutfağı Kategori:Sandviçler Kategori:Soğuk kesim Kategori:Kanada mutfağı