Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gavurtepe Höyük

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Tabakalanma Zengin yüzey buluntuları da veren Höyük'teki kazılarda altı yapı katında Kalkolitik Çağ, Erken Tunç Çağı, MÖ 2. binyıl, Helenistik Dönem ve Bizans Dönemi yerleşimleri belirlenmiştir. 5. ve 4. yapı katlarının Erken Tunç Çağı II. ve I. evreye ait olabileceği belirtilmektedir. Üstte Troya III. – V. tabakaları buluntularına benzeyen parçaların bulunmasıyla bu tabaka muhtemelen Erken Tunç Çağı III. evreye aittir. Buluntular Höyük'ün tepesindeki kazıda ortaya çıkarılan, büyük taşlardan oluşan bir çevre duvarıyla kuşatılmış megaron tarzındaki anıtsal yapının, yerel bir yöneticiye ait saray yapısı olabileceği öne sürülmektedir. Bu megaron tarzı yapı, civarında bulunan Miken keramiklerinden hareketle yapı MÖ 2. binyılın ortalarına tarihlenmektedir. Bu anıtsal yapı, yerleşmenin önemli yol bağlantıları üzerinde olduğunu, ele geçen gaga ağızlı testiler de Orta Anadolu ile olan ilişkileri göstermektedir. Bir sunu odası, bir tören mekanı ve bir avlu gibi mimarilerin ortaya çıkarıldığı 5. yapı katının depremler sonucu çöktüğü anlaşılmaktadır. Bu mekanlarda ele geçen buluntulardan Erken Tunç Çağı'na ait olduğu görülmektedir. Sunu odasında üzerinde kazıma ile yapılmış stilize insan ve gamalı haç gibi süslemeler olan bir küp bulunmuştur. 3. ve 4. yapı katlarında ele geçen çanak çömlek buluntuları, küçük, tek kulplu, gaga ağızlı testicikler, üçayaklı, tek kulplu, gaga ağızlı ve yalın kaba mutfak kapları, çift kulplu açkısız küpler ve içe dönük ağızlı kaselerdir. Alt tabakalara doğru siyah açkılı mal buluntuları artmaktadır. Beycesultan Erken Tunç Çağı II tabakaları karakterli çok sayıda kase ele geçmiştir. Sürtmetaş Kiklad tipinde bir idol Recep Meriç tarafından Troya II dönemine tarihlenmiştir. Kazıların devamında mermer iki idol daha bulunmuştur. Diğer küçük buluntular arasında tunç iğnelerden söz edilmektedir. Ulaşılan bir küp mezar 4. yapı katının üçüncü evresine aittir. Küpte 12-14 ayılık bir kız çocuğuna ait kemikler bulunmuştur. Gömüt armağanı olarak 89 altın boncuktan oluşan bir gerdanlık, iki altın bilezik, iki altın kulak tıkacı, tunç bilezik, mermer keman biçimli idol, taş mühür ve iki gaga ağızlı testi vardır. Gavurtepe Höyük çanak çömleğini inceleyen Turan Efe, Erken Tunç Çağı I tabakasında, Akhisar – Manisa bölgesinin karakteristik beyaz boyalı çanak çömleği ile Beycesultan Erken Tunç Çağı I tabakasının karakteristik ince cidarlı çanak çömleğinin bir arada bulunduğunu belirtmektedir. Dış bağlantılar Yakın plan kroki Fotoğraflar Kaynakça Kategori:Türkiye'deki höyükler Kategori:Manisa ilindeki arkeolojik sitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri