Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gelgit havuzu

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Tide pools in santa cruz.jpg|300px|küçükresim|Santa Cruz County, Kaliforniya Denizyıldızı deniz anemonu ve sünger.]] [[Dosya:Porto Covo February 2009-2.jpg|300px|küçükresim|Gelgit havuzuPorto Covo, Batı sahili Portekiz]] Gelgit havuzları, ya da kaya havuzları, deniz suyu ile dolu, deniz kıyısında kayalık havuzları vardır. Bu havuzların çoğu sadece düşük gelgit gibi ayrı ayrı havuzlardan oluşur. Derin Olmayan Bölgeler küçükresim|400px|sol| Düşük gelgit bölgesinde gelgit havuzları, Santa Cruz, California Gelgit havuzları gelgit bölgelerinde oluşur. Bu bölgeler, yüksek gelgit ve fırtına sırasında deniz yoluyla batık ve dalga eylemleri sonucunda oluşur. Diğer zamanlarda kayalar güneşte pişirme veya soğuk rüzgârlara maruz kalır. Ekstrem koşullara uğrayabilir. Liken ve midyeler bu bölgelerde sert koşullar altında yaşayabilen canlılardır. Bu bölgede, farklı midye türleri birbirlerine çok yakın ve kısıtlı yüksekliklerde yaşıyor. Gelgit bölgelerde periyodik su kaybının adapte edilmesi gereken kıskaç, güneş ve rüzgâr ile kurumaya maruz kalmaktadır. Bu canlılar kalsit kabukları sayesinde güneş ve rüzgârdan etkilenmezler. Kabukların iki tabakası arasındaki açıklıkta avlanmalarını sağlar. Yüksek gelgit bölgesi Yüksek gelgit bölgesi, her yüksek gelgit sırasında sular altında kalır. Organizmalar güneşe maruz kaldıklarından dalga eylemi ve akımları canlıların hayatta kalmasını sağlar. Bu bölge ağırlıklı olarak; yosun, deniz anemonları, denizyıldızı, yengeçler, yeşil algler, ve midye gibi omurgasızların yaşadığı bir alandır. Deniz yosunları yengeçler için bir barınak görevi görür. Yüksek gelgit bölgelerinde dalgalar ve akıntılar bu alanda yaşayan canlıların yiyecek ihtiyacını karşılar. küçükresim|sağ|alt=Photo of dozens of palm-tree shaped seaweed plants exposed to the air| Düşük gelgit bölgesi Bu alt bölge çoğunlukla batık ve sadece düşük gelgit sırasında maruz kalmaktadır. Genellikle yaşam doludur ve çok daha fazlası deniz bitki örtüsü, özellikle yosunlar vardır. Aynı zamanda daha büyük biyolojik çeşitlilik bulunmaktadır. Bu bölgedeki organizmalar kuruma ve aşırı sıcaklıklara karşı adapte edilmesi gerekmez. Düşük gelgit bölgesi organizmaları deniz kulağı, anemon, kahverengi deniz yosunu, kitonlar, yengeçler, yeşil algler, Hidroidler, midye, deniz salatalığı, deniz marulu , deniz avuç içi, denizyıldızı, denizkestaneleri, karides, salyangoz, sünger, sörf çim, tüp solucanları, vb. Düşük gelgit bölgelerinde fotosentez ve güneş ışınlarınından daha iyi faydalanılmasından dolayı burada canlı yaşamı çeşitlilik gösterir ve canlılar için daha iyi ortam koşullarının olması canlıların daha iyi gelişmesi ve büyük boyutlara ulaşmasını sağlar. Bu alanların sığ olmasından dolayı büyük avcılardan korunma kolaylığı sağlar. Ayrıca bakınız Kaynakça Dış bağlantılar Tidal swimming pools in Britain Kategori:Kıyı coğrafyası
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri