Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gerilme-şekil değiştirme eğrisi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|300px|Şek.1 Demir içermeyen alaşımlarda görülen tipik bir gerilme-şekil değiştirme eğrisi. Gerilme şekil değiştirmenin bir fonksyionu olarak görülmekte 1: Gerçek elastik limit 2: Orantı limiti 3: Elastik limit 4: Ötelemeli akma mukavemeti Bir malzemenin gerilme ve şekil değiştirme arasındaki ilişkisi o malzemenin gerilme-deformasyon eğrisi olarak bilinir. Malzemeye özgüdür ve farklı zaman aralıklarında uygulanan çekme veya basma gerilmelerinin yarattığı deformasyon miktarı kaydedilerek bulunur. Bu eğriden elastisite modülü (E) gibi malzemeye ait birçok özellik ortaya çıkarılabilir Gerilme-şekil değiştirme eğrisi malzemeden malzemeye değişir ve numunenin sıcaklığına ve uygulanan yükün süratine bağlı olarak eğrideki sonuçlar farklılık gösterebilir. Fakat yine de malzemeleri kabaca sünek ve kırılgan olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür. Sünek malzemeler [[Dosya:Stress v strain A36 2.svg|küçükresim|300px|Şek 2. Tipik bir yapı çeliğinin gerilme deformasyon eğrisi 1. Çekme mukavemeti 2. Akma mukavemeti 3. Kopma 4. Pekleşme bölgesi 5. Necking region. A: Görünür gerilme (F/A) B: Gerçek gerilme (F/A)]] Yapı çelikleri ve metallerin çoğu alaşımlarının arasında bulunduğu sünek malzemelerin genel özelliği normal şartlarda deforme olabilmesidir. Düşük karbonlu çeliklerin akma noktaları belirgindir ve genellikle benzer bir doğrusal gerilme-deformasyon ilişkisi gösterir (Şekil 2.). Kaynakça Dış bağlantılar British Society for Strain Measurement (http://www.bssm.org) Stress–strain diagram Engineering Stress–strain Curve Kategori:Esneklik Kategori:Şekil değiştirme
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri