Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gökkuşağı kütle çekimi teorisi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Gökkuşağı kütleçekimi teorisi Gökkuşağı kütleçekimi teorisi, bir prizmanın ışığa etki ediş şekli gibi kütleçekiminin farklı dalga boylarında etki ettiğini söyler. Gökkuşağı Kütle Çekimi (veya "kütleçekiminin gökkuşağı") Teorisi'ne göre ışığın farklı dalga boyları farklı kütleçekim seviyeleri tecrübe eder ve prizmanın beyaz ışığı gökkuşağı renklerine kırmasıyla aynı şekilde ayrılmıştır. Bu fenomen nisbî düşük kütleçekimine sahip bölgelerde(Dünya gibi) hissedilemez olabilir ama fazlasıyla yüksek kütleçekimine sahip bölgelerde bu dikkate değer olabilir. (Karadelikler gibi) Büyük Patlama Teorisi'nin ışığın bütün dalga boylarının kütleçekiminden aynı oranda etkileneceğini söylemesinin yanında Gökkuşağı Kütle Çekim Teorisi evrenin başlangıcının ya da Büyük Patlama'nın olmadığını kanıtladığını iddia eder. Teori, ilk olarak 2003'te ileri sürüldü ve de genel izafiyet ile kuantum mekaniği arasındaki bağlantı kuracağını iddia ediyor. Bilim insanları son zamanlarda, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nı kullanarak Gökkuşağı Yerçekimi'ni saptama girişimlerinde bulunuyorlar. Arka plan Gökkuşağı Kütleçekim Teorisi'nin kökeni genel izafiyet ile kuantum mekaniğinin arasındaki uyuşmazlığa dayanıyor. Spesifik olarak, genel izafiyetin prensiplerini süren sebep sonuç kavramı, matematiksel olarak kuantum mekaniği ile bağdaşmaz. Bu mesele iki alan arasındaki bağdaşmaz fonksiyonlara dayanır; özellikle, alanlar dört boyutlu uzay-zamanın bükülmesi konusunu tanımlamada tamamıyla farklı matematiksel yaklaşımlara sahiptirler. Tarihsel olarak, bu matematiksel ayrım fiziği nedensellik ve klasik fizik merceğinden gören Einstein'ın görelilik kuramları arasındaki uyuşmazlıktan başlar. Kozmik değişim hakkındaki genel görüş evrenin sürekli ivmelenen bir oranda genişlediğidir.Buna ek olarak, eğer biri evrenin tarihsel geçmişinin izini sürebilirse, bir noktada daha yoğun olduğunu bulur. Eğer bu doğruysa, gökkuşağı kütleçekimi teorisi Bigbang'de de kabul edilen eşsizliğin önüne geçmiş olur. Bu, tersten bakıldığında,evrenin yavaşça son yoğunluk noktasına o noktaya tam varamadan yaklaştığını işaret eder ve evrenin başlangıç noktasına sahip olmadığını belirtir. Eleştiri Enerji-bağımlı ışık hızı senaryoları üzerine sıkı kısıtlamalar vardır. Bunlara dayanarak,Sabine Hossenfelder gökkuşağı kütleçekim teorisini şiddetle eleştirmektedir: "Bu bir teori veya model bile değil,on yılı aşkın süredir yapılan çalışmalara rağmen, hiçbir zaman uygun bir model haline gelememiş olan bir fikirdir. Gökkuşağı kütleçekimi şimdiye kadar standart modelle herhangi bir uyum gösterememiştir.Bu yaklaşımın herhangi bir bilinen örneği yoktur ve etkileşimleri hiçbir suretle bu çerçeveden açıklayamaz. Buna ek olarak, çoktan reddedilen yerbilmezlik sonucunu doğurmaktadır. Bu meseleler üzerinde yeniden karar verilene kadar bu konu üzerinde herhangi bir bildiri yayımlanmamalıdır. Kaynakça Kategori:Kütleçekimi teorileri Kategori:Fiziksel kozmoloji
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri