Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Grapčeva mağarası

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Grapčeva mağarası (Hırvatça : Grapčeva spilja), Neolitik ve Tunç Çağı arkeolojik sit alanıdır. Mağarada üç farklı tarih öncesi kültür keşfedildi: Nakovan, Cetina ve Hvar kültürü. Stratigrafi En eski buluntular İnsan yerleşiminin en eski izleri 2,5 metre derinlikte bulundu ve bu buluntular arasında Hvar kültürü çanak çömleklerinin kırmızı boyalı iki parçası da dahil olmak üzere az sayıda parçalanmış çanak çömlek buluntuları yer almaktadır. Bu parçalar üzerinde yapılan radyokarbon tarihlemesi, mağaranın MÖ ~6000 yılları civarında kullanıldığını ortaya çıkardı. Hvar kültürü buluntuları 2,5 ila 1,5 metre derinlikte klasik Hvar kültürünün izleri ile karşılaşıldı. En yaygın buluntular çanak çömlek parçaları ve ağız ve gövde üzeri kırmızı boya ile süslenmiş yarım yuvarlak, siyah cilalı kaselerdi. Kaba çanak çömlek parçaları da aynı şekilde siyah cilalıydı, ancak kırmızı boya yerine kesiklerle süslenmişti. Tabakanın üst kısmında siyah cilalı yüzey üzerinde beyaz boya kullanıldığı görülmüştür. Özellikle ilginç olan, orta Neolitik Vela Spila boyalı seramiklerine benzeyen, geometrik motifli, çok renkli boyalı ince seramik bir kasenin bulunmasıydı ve bu iki grup arasındaki ilişkiyi akla getiriyordu. Kırmızı boyalı ince parçalar MÖ ~5000'e, beyaz boyalı seramikler ise MÖ ~4500'e tarihlendirilmiştir. 1,5 ila 1,4 metre derinlikte bulunan buluntular, karışık çanak çömlek parçalarını içermektedir. Yukarıda bahsedilen beyaz ve kırmızı boyalı parçalar klasik Hvar kültürünü temsil etmektedir, ancak Nakovan kültürünün yivleriyle süslenmiş bikonik kaselerle karıştırılır. Tabaka MÖ 4300-4200 arasına tarihlenebilir. Nakovan ve Cetina kültürü buluntuları Ayırt edilebilen dördüncü katman 1.4 ile 1.1 metre derinlikte olup, saf Nakovan kültür çanak çömlek parçalarını içerir. Bu parçalar yuvarlak omuzlu, silindirik boyunlu ve yivli bezemelere sahip çanaklar ile gövdesinin alt kısmında dikey yiv veya kesiklerle bezenmiş bikonik çanaklar ve plastik kaburgalar ile temsil edilmektedir. Mutlak tarihleme bu tabakayı MÖ 4. binyılın ikinci kısmına yerleştirmektedir. Erken Cetina kültürüne ait parçalı buluntular 1,1 ile 0,9 metre derinlikte bulunmuştur. Çoğunlukla ince duvarlı ve kurdele benzeri süslemeli küçük kaselerle temsil edilmiştir. 4. binyılın ilk yarısına tarihlendirilmiştir. Tunç Çağı buluntuları MÖ ~2500 yıllarına tarihlenen Erken Tunç Çağı buluntuları iki tip kase ile temsil edilmektedir. İlk tip, konik, hafif kavisli, düzleştirilmiş ağız kenarlı ve şerit benzeri kulplu kaselerdi. İkinci tip, boyun ve omuzu birbirine bağlayan silindirik boyunlu ve kurdele benzeri kulplu küçük kaselerdi. Her iki tip de neredeyse her zaman bezemesizdi. Orta Tunç Çağı buluntuları parçalı ve bezemesizdir ve bulunduktan sonra yeniden yapılmamıştır. Kaynakça Kategori:Hırvatistan'daki arkeolojik sitler Kategori:Hırvatistan'daki mağaralar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri