Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Grup (periyodik tablo)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Periyodik tabloda dikey sütunlara grup denir. Aynı grupta olan elementlerin kimyasal özellikleri benzerdir. Yukarı doğru dikeyce çıktıkça özellik yoğunlaşır ve belirginleşir. Bir A grubuna ait elementin son katmanında kaç elektron varsa grup sıralaması da odur. Örneğin, berilyum (Be) atomunun son katmanında 2 elektron vardır ve bu atom 2A grubunun elementi olur. Bir gruptaki elementlerde yukarıdan aşağıya doğru inildiğinde Atom yarıçapı artar, iyonlaşma enerjisi ve elektronegatiflik ise azalır. Periyodik tabloda 8 tane A 10 tane de B grubu vardır. A grubu elementlerine baş grup elementleri de denir. Bazı grupların özel adları şöyledir. 1A grubu Alkali metal'ler denir. Hidrojen hariç hepsi metaldir. 2A grubu Toprak alkali metalleri denir. Hepsi metaldir.He=elementi 2 elektronla bitmesine rağmen 2A grubunda değil 8A grubuna aittir .(İstisnadır) 3A grubu Toprak metalleri (ya da Bor grubu) olarak adlandırılır. 4A Karbon grubu olarak adlandırılır. 5A Azot grubu (ya da nitrojen grubu) olarak adlandırılır. 6A Oksijen (ya da Kalkojen) grubu olarak adlandırılır. 7A grubu Halojenler olarak adlandırılır. 8A grubu'' Soygazlar bu grupta yer alır. B grubu elementlerinin tamamı metaldir. B grubu elementlerine geçiş metalleri de denir. B grubunun 2 ilginç özelliği vardır. 2A grubu ile 3A grubu arasında yer alır. 1B'den başlamaz. 3B ile başlar. (3B nin değerlik elektron sayı 3 olduğundan) 2B ile biter. (2B den sonra 3A gelir). 8B grubu yan yana 3'lü element gruplarından oluşur. 8B grubunda dikey benzerlikler yatay benzerliklerden daha önemlidir. Numaralandırma Grupları numaralandırmanın üç yolu vardır. İlk kullanım Hindu-Arap Rakamları'nı kullanmak, diğer iki yöntem ise Roma rakamları'dır. Avrupa ve Amerika'da kullanılan sisteme göre periyodik tablo grupları: 1. Grup (IA,IA): alkali metaller, hidrojen ya da lityum ailesi 2. Grup (IIA,IIA): toprak alkali metaller ya da berilyum ailesi 3. Grup (IIIA,IIIB): skandiyum ailesi 4. Grup (IVA,IVB): titanyum ailesi 5. Grup (VA,VB): vanadyum ailesi 6. Grup (VIA,VIB): krom ailesi 7. Grup (VIIA,VIIB): manganez ailesi 8. Grup (VIII): demir ailesi 9. Grup (VIII): kobalt ailesi 10. Grup (VIII): nikel ailesi 11. Grup (IB,IB): bakır ailesi 12. Grup (IIB,IIB): çinko ailesi 13. Grup (IIIB,IIIA): toprak metalleri ya da bor ailesi 14. Grup (IVB,IVA): karbon ailesi 15. Grup (VB,VA): pentels ya da azot ailesi 16.Grup (VIB,VIA): kalkojen ya da oksijen ailesi 17. Grup (VIIB,VIIA): halojen ya da flor ailesi 18. Grup (Grup 0): soygaz ya da helyum ailesi Kategori:Periyodik tablo
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri