Gülbeşeker (gül şeker) (gül bâ şeker) (gül be şeker)(gül murabbası)(Osmanlıca:گلبشكر) bir çeşit murabbadır. Osmanlı döneminde okka gülü adı verilen güzel kokulu kırmızı gülün bal ve limonla ezilerek hazırlandığı gibi kırmızı gül yaprakları, şekerle yoğrulup limon sıkılarak da hazırlanabilir. Eski tıp kitaplarında gülbeşeker’in tarifinde gül yapraklarının şekerle ovulup otuz gün güneşte bekletilmesi ile yapıldığı yazılmıştır.Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi verilmiştir. Ayrıca bakınız Murabba Gülkand Gül suyu Gül yağı (mübarek yağ) Kaynakça Kategori:Osmanlı mutfağındaki tatlılar Kategori:Türk mutfağındaki tatlılar Kategori:Osmanlı tıbbı