Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gunatle Manastırı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Gunatle Manastırı veya Gunatle Vani Manastırı, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Şavşat ilçesine bağlı Susuz (eski Gurnateli) köyünde eski Gürcü manastırıdır. Gurnateli köyünde bulunduğu için Gurnateli Manastırı olarak da bilinir. Tarihçe Gunatle Manastırı'nın adı, Giorgi Merçule'nin 10. yüzyılda kaleme aldığı Grigol Hantsteli’nin Yaşamı’nda geçer. Manastırın Grigol Hantsteli'nin (759 – 861) yaşadığı dönemde, 9. yüzyılda inşa edildiği kabul edilmektedir. Ancak sözü edilen bu manastırın yeri kesin olarak tespit edilememiştir. Bundan dolayı günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesindeki Alabalık köyünde bulunan Nuka Kilisesi'nin bu manastırın ana kilisesi olduğunu bazı araştırmacılar tarafından kabul edilmektedir. Öte yandan Gurnateli köyündeki kilisenin Gunateli Vani Manastırı’nın ana kilisesi olduğu yönünde görüş vardır. Köyün sakinleri burayı “Rahibeler Manastırı” olarak adlandırmaktadır. Gunatle Manastırı'nın da rahipler manastırı olduğu bilinmektedir. Kilise Gunatle Manastırı'nın ana kilisesi olan Gunatle Kilisesi'nin yıkıntıları, Susuz köyünün Kokoşauri mahallesinden 3–4km uzakta, Örtülü Deresi’nin sağ kıyısındaki bayırda, düzlenmiş bir alanda bulunmaktadır. Tek nefli bu yapıdan geriye kalan güneybatı duvarının köşesinin yüksekliği 80cm, kalınlığı 60cm’dir. Duvar kalıntısının iç yüzeyinde kaplama taşları yerinde durmaktadır. Yapının batı tarafında ise, 9,3 metre uzunluğunda bir duvar bulunmaktadır. Bu duvar kireç harcı kullanılarak moloz taşlarla örülmüştür. Doğubilimci Nikolay Marr’ın 1904 yılında Şavşat bölgesini gezdiği sırasında da kilise yıkıktı. Marr’ın yazdığına göre, Kokoşauri’de ormanın içinde, güneybatı yönünde köye hakim bir tepede yer alan kilise, Şavşat’a özgü tipte bir yapıydı (uzun bir dikdörtgen planlı ve apsisi yuvarlakça). Güney tarafta bir adet kapısı vardı. Kilise, kesme taş kullanılmadan irili ufaklı taşlardan, oldukça kabaca biçimde inşa edilmiş bir yapıydı. Yapının özellikle güney tarafı yıkılmış; apsisin yarım daire biçimindeki duvarı en fazla insan boyunda sağlam kalmıştı. Kaynakça Kategori:Artvin'deki Gürcü Ortodoks kiliseleri Kategori:Artvin tarihi Kategori:9. yüzyılda tamamlanan kiliseler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri