Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Güney Kore-Kuzey Kore ilişkileri

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Kuzey Kore-Güney Kore ilişkileri (veya alternatif olarak Kore ilişkileri), Kore Yarımadası'ndaki iki devlet arasındaki diplomatik ilişkilerdir. Eskiden 1910'da Japonya tarafından ilhak edilen tek bir ulus olan iki ulus, 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana bölünmüş ve 1950-1953 arasında bir ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanan ancak barış anlaşması olmadan Kore Savaşı'na girmiştir. Kuzey Kore, Kim hanedanı tarafından yönetilen tek partili totaliter bir devlettir. Güney Kore, 1987'de doğrudan seçimlerin yapıldığı demokratikleşmeye kadar bir dizi askeri diktatörlük tarafından yönetiliyordu. Her iki ülke de tüm Kore yarımadasını ve uzaktaki adaları talep ediyor. Her iki ülke de 1991'de Birleşmiş Milletlere katıldı ve çoğu ülke tarafından tanınıyorlar. 1970'lerden bu yana, her iki ülke de askeri gerilimi azaltmak için gayri resmi diplomatik diyaloglar düzenlemektedir. 2000 yılında Başkan Kim Dae-jung, yarımadanın bölünmesinden 55 yıl sonra Kuzey Kore'yi ziyaret eden ilk Güney Kore Başkanı oldu. Başkan Kim yönetiminde Güney Kore, Kuzey Kore ile daha barışçıl ilişkiler arayışında Günışığı Politikasını kabul etti. Politika, diğer şeylerin yanı sıra Kaesong Endüstri Bölgesi'ni kurdu. Bu politika, 2007'de Kuzey Kore'yi de ziyaret eden ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-il ile görüşen bir sonraki başkan Roh Moo-hyun tarafından sürdürüldü. Bu toplantı sayesinde her iki lider de barışı sürdürmek ve Kore arasındaki ilişkileri iyileştirmek için bir bildirge imzaladı. Ancak, artan eleştirilerle karşı karşıya kalan Günışığı Politikası sonraki iki hükûmet tarafından kaldırıldı. Lee Myung-bak ve Park Geun-Hye'nin başkanlığı sırasında, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkiler daha düşmanca hale geldi. 2018'de, Kuzey Kore'nin 2018 Kış Olimpiyatları'na katılımıyla başlayarak, ilişki büyük bir diplomatik atılım gördü ve önemli ölçüde ısındı. Nisan 2018'de iki ülke, Kore Yarımadası'nın Barış, Refah ve Birleşmesi için Panmunjom Deklarasyonu'nu imzaladı. 2018'de Güney Korelilerin çoğu yeni ilişkiyi onayladı. Kuzey ve Güney Kore arasındaki zirveler, Kuzey Kore ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki olumlu ilişkileri de kolaylaştırdı. Ancak iki ülke arasındaki gerginlikler devam ediyor. Ülke Karşılaştırması Kaynakça Dış bağlantılar Inter-Korean Relations: Past, Present and Future (Introduction) – cfr.org Inter-Korean Relations: Past, Present and Future (Panel 1) – cfr.org ROK and Inter-Korean relations Eating the Oxen of the Sun – The Odyssey of Unification Inter-Korean tensions: ideology first, at any cost? by Alain Nass (expert on Asia and Korea), Asia & Pacific Network, October 2011 Research Council on Unification Policy Korea institute of national unification Brookings Institution New York Times on North Korea Kategori:Kuzey Kore'nin ikili ilişkileri Kategori:Güney Kore'nin ikili ilişkileri Kategori:Güney Kore-Kuzey Kore ilişkileri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri