Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gyros

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Gyros tabağı küçükresim|Gyros kesimi Gyros dikey bir döner şişinde pişirilen ve domates, soğan, patates kızartması ve caciki gibi malzemelerle birlikte sarılmış veya pide ekmeğine doldurulmuş olarak servis edilen Yunan kökenli bir yemektir. Yunanistan'da normalde domuz eti veya bazen tavukla yapılırken, diğer ülkelerde dana eti ve kuzu eti de kullanılmaktadır. Tarih [[Dosya:Dönerci,_1855.jpg|sağ|küçükresim|200x200pik| Dönerin (dikey bir döner şişinde pişirilen et) bilinen en eski fotoğrafı James Robertson, 1855, Osmanlı İmparatorluğu]] Dikey şişe geçirilmiş et yığınını pişirmek ve pişirirken dilimlemek, 19. yüzyılda Bursa'da Osmanlı İmparatorluğu'nda geliştirildi ve döner kebap olarak adlandırıldı. Anadolu ve Ortadoğu'dan gelen göçmenler sayesinde, muhtemelen Yunanistan ile Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinin de katkısıyla II. Dünya Savaşı'ndan sonra Atina'da kuzu döner kebabı bulunuyordu. Normalde domuz eti ile yapılan ve daha sonra gyros olarak bilinen caciki ile servis edilen farklı bir Yunan varyasyonu geliştirildi. 1970'e gelindiğinde, gyros dürümler, Chicago ve New York City'nin yanı sıra Atina'da zaten popüler bir fast food idi. O sıralarda, dikey et lokantaları ABD, Chicago'daki Gyros Inc. tarafından seri üretime başlanmasına rağmen, et yığınları hala el yapımıydı. Amerika Birleşik Devletleri'ne ilk seri üretilen gyrosları tanıttığını iddia eden birkaç kişi var. İsim Adı 'dan geliyor (, 'daire' veya 'dönmek') ve kelimesinin bir karşılığıdır. , ayrıca "dönüş" anlamına gelir. Başlangıçta, Yunanistan'da (telaffuzu [doˈner]) olarak adlandırıldı. kelimesi 1970'lerin ortalarında Yunanistan'ın Türk olmakla eleştirmesine sebebiyet verdi. Gyro veya gyros kelimesi Amerikan İngilizcesinde en az 1970'e kadar ve ile birlikte zaten kullanılıyordu. Yunanca sözcük, sonunda yemeğin Yunan versiyonu için döner kebabın yerini aldı. 1976 tarihli Taxi Driver filminde kısaca görülebilen New York City'deki Syntagma Meydanı gibi ABD'deki bazı Yunan restoranları, 1970'lerde aynı yemeğe atıfta bulunmak için hem döner hem de gyros sözcüklerini kullanmaya devam etti. Atina ve Yunanistan'ın güneydeki diğer bölgelerinde, başka yerlerde souvlaki adı verilen şiş et yemeği kalamaki olarak bilinirken, souvlaki genellikle gyros, kalamaki ve benzeri yemekler için kullanılan bir terimdir. Yunanca'da "gyros" yalın tekil bir isimdir, ancak son 's' genellikle İngilizce'de çoğul olarak yorumlanır, tekil sözcük oluşum "gyro"ya yol açar. Yunanca okunuşu [ˈʝiɾos], ancak bazı İngilizce konuşanlar yazım telaffuzunu üretiyorlar. Hazırlanışı Yunanistan'da gyros normalde domuz eti ile yapılır, ancak diğer ülkelerde başka etler kullanılır. Tavuk yaygındır ve kuzu veya sığır eti daha nadir bulunabilir. Tipik Amerikan seri üretim gyroları, kuzu ile karıştırılmış ince kıyılmış sığır eti ile yapılır. El yapımı gyrolar için et, yuvarlak, ince, yassı dilimler halinde kesilir, daha sonra şiş üzerine istiflenir ve baharatlanır. Yağ kırpıntıları genellikle serpiştirilir. Baharatlar kimyon, keklik otu, kekik, biberiye ve diğerlerini içerebilir. Ters çevrilmiş bir koni şeklindeki et parçaları, bir ısı kaynağının veya ızgaranın önünde yavaşça dönen uzun dikey bir döner et şişine yerleştirilir. Pişerken, alt kısımlar üst kısımlardan akan sular ile yağlanır. Etin dışı bittiğinde ince, gevrek talaşlar halinde dikey olarak dilimlenir. Kavurma hızı, ısının yoğunluğunu, ısı ile et arasındaki mesafeyi ve dönüş hızını değiştirerek ayarlanabilir, böylece aşçının değişen tüketim oranlarına uyum sağlamasına izin verilir. Yunanistan'da, geleneksel olarak, yağlanmış, hafif ızgara bir pide parçasında, dilimlenmiş domates, doğranmış soğan, marul ve kızarmış patates ile sarılmış, üzerine caciki veya bazen kuzey Yunanistan'da ketçap ve/veya hardal ile servis edilir. Ayrıca bakınız Yunan mutfağı Kebap listesi Çevirme yiyeceklerin listesi Döner Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Sandviçler Kategori:Ulusal yemekler Kategori:Akdeniz mutfağı Kategori:Et yemekleri Kategori:Levant mutfağı Kategori:Yunanca deyişler Kategori:Yunan mutfağı Kategori:Yassı ekmek yemekleri Kategori:Fast food Kategori:Arap mutfağı Kategori:Çevirme yemekleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri