Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Halim Doğrusöz

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Halim Doğrusöz (14 Şubat 1922, Malkara, Tekirdağ, 9 Mart 2019, Ankara), Türk makine mühendisi ve akademisyen. Yöneylem kelimesini Türkçeye kazandıran kişidir. 1941 yılında Bursa Erkek Lisesi'nden, 1948'de de İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi'nden mezun oldu. İTÜ'de parasız yatılı okuduktan sonra mecburi devlet hizmeti görevini Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nde (EİE) yaptı. 1949-58 yılları arasında çalıştığı EİE'de, proje mühendisi, etüt ve planlama servisi şefi ve genel direktör müşaviri görevlerinde bulundu. Ocak 1958 tarihinde EİE'den ayrılarak, Case Teknoloji Enstitisü'nde yöneylem araştırması konusunda araştırma asistanlığı ve doktora yaptı. Eylül 1961 tarihinde Mobil Oil adlı petrol şirketinde çalışmaya başlayan Doğrusöz, bu şirkette 1965 yılına kadar yöneylem araştırma bölümünde araştırmalar yaptı. Bunların ardından 19 Mayıs 1965'te Türkiye'ye döndü. Türkiye'de, Yöneylem Araştırma Enstitüsü ile Sistem Bilimleri Araştırma Enstitüsü'nün (SİBREN) kuruluşunda yer aldı, SİBREN'in bir dönem direktörlüğünü de yaptı. TÜBİTAK'ta 1965-80 yıllarında, Yöneylem Araştırması Ünitesi'nin başkanı, genel sekreter ve bilim kurulu üyesi gibi çeşitli görevlerde bulundu. 1966'da ODTÜ'de çalışmaya başladı ve burada yöneylem araştırması lisansüstü programını başlattı. ODTÜ'de ayrıca Fen Bilimleri Enstitüsü'nün müdürlüğü, mühendislik fakültesi dekanlığı ve rektör yardımcılığı görevlerinde bulundu. Ayrıca 1969-90 yıllarında aralıklarla North Carolina State University ve Pensilvanya Üniversitesi'nde ziyaretçi akademisyen olarak çalıştı. 1990-98 yılları arasında Bilkent Üniversitesi'nde endüstri mühendisliği bölümünde çalıştı. Kuruluşunda da yer aldığı Elginkan Vakfı'nda 1991-2004 yılları arasında yönetim kurulu başkanlığı, 1968-1991'de Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı'na Bağlı İlmi İstişare ve Araştırma Kurulu (İLAR) üyeliği ile 1968-1975'te NATO, APOR ve SPOSS (Society for the Promotion of Science and Scholarship) üyeliği görevlerinde bulundu. Doğrusöz halen Elginkan Vakfı'nda mütevelli heyet üyesi ve ODTÜ'de endüstri mühendisliği bölümünde yarı zamanlı akademisyen olarak çalıştı. 9 Mart 2019`da vefat etmiş, 12 Mart 2019`da Karşıyaka Mezarlığında defnedilmiştir. Kaynakça Kategori:1922 doğumlular Kategori:Tekirdağ doğumlular Kategori:20. yüzyıl Türk bilim insanları Kategori:21. yüzyıl Türk bilim insanları Kategori:Türk akademisyenler Kategori:Türk makine mühendisleri Kategori:Endüstri mühendisleri Kategori:Bursa Erkek Lisesinde öğrenim görenler Kategori:İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesinde öğrenim görenler Kategori:Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dekanları Kategori:Bilkent Üniversitesi öğretim üyeleri Kategori:Pensilvanya Üniversitesi öğretim üyeleri Kategori:2019 yılında ölenler Kategori:Orta Doğu Teknik Üniversitesi rektör yardımcıları Kategori:TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri