Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Haloklin

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Haloklin düşey tuzluluk gradyanı yüksek, termoklin yakınında su düzeyinin altında kalan ve özellikle 0-500 metre derinlik arasında gelişen katmandır. Denizlerde ,tuzluluk oranı derinliğine bağlı olarak hızla değişen ve düzenli bir tuzluluk dağılımına sahip yüzey su katmanlarının altında yer alan düşey bölgedir. Haloklinlere özellikle Atlas Okyanusu'nda sık rastlanır. Bu bölgelerde yüzey katmanının tabanından yaklaşık 1km derinliğe kadar olan aralıkta tuzluluk binde birkaç oran azalabilir. Büyük Okyanusun kuzeyinde yüksek enlemlerdeki bölgelerde, Güneş yüzey sularını az ısıtır ve buralarda yağış boldur; bu nedenle haloklin katmanının tuzluluğunu derinliğe bağlı olarak önemli bir ölçüde etkiler. Orta enlemlerde ise, buharlaşmanın etkisiyle oluşan yağışlar suların fazla tuzlulaşmasına neden olur. Bu tür bölgelerde dikey tabakalaşma suların daha derin olduğu alanlarda daha sıcak olması nedeniyle haloklin kararsız hale gelir. Arktik Okyanusu, Bering Denizi ve Güney Okyanusu gibi bazı yüksek enlem bölgelerinde yüzey suları derin sulardan aslında daha soğuk ve haloklin derin sularda yüzey sularını izole su sütununu kararlılık açısından korumaktan sorumludur. Bu bölgelerde, haloklin denizdeki buz oluşumunu sağlayan ve atmosfere karbondioksit kaçmasını sınırlama açısından önemlidir. küçükresim|sağ|Tuzluluğun derinliğe bağlı değişimi Tanım küçükresim|sol|85,18 kuzey ve doğu 117,28 kutup okyanus sıcaklık ve tuzluluk alanı 1 Ocak 2010. Bu alanı, üç konu altında inceleyebiliriz: Okyanusun en üstünde 50 metrelik düşük tuzluluk oranına sahip yüzme alanı bulunur. Sıcaklık donma noktasına çok yakın -1.8°C'dir. Buz tabakasının kalınlığı sıcaklık üzerinde önemli etkiye sahiptir , derin seviyelere bu tabaka ısı transferini engeller. Yaklaşık 150 metrede sıcaklığın artmasıyla tuzluluk yükselmektedir. Bu gerçek haloklindir. Hemen hemen sabit tuzluluk ve yavaş yavaş azalan sıcaklık ile derin tabaka oluşur. Bir haloklin kolayca oluşturulabilir ve bir içme bardağı veya başka bir kap içinde görülebilir. Tatlı suyun yavaş yavaş karıştırmasını önlemek için su seviyesinde yatay düzenlenen bir kaşık kullanarak, tuzlu su, bir miktar üzerine dökülür, puslu bir arayüz katmanı, haloklin, nedeniyle sınır boyunca kırılma indeksi görünür olacaktır. Okyanusa yakın su dolu mağaralarda tuzluluk değişimi fazladır. Karalarda daha az yoğunlu tatlı su okyanustaki tuzlu su üzerinde tabaka oluşturur. Su altı mağarası kaşifleri için, bu mağaralarda bulunan hava optik yanılsamaya neden olabilir. Tuzluluk tabakasından geçerek katmanları uyandırmak eğilimindedir. Diğer türler Termoklin Kemoklin Piknoklin Ayrıca bakınız Abisal bölge Batiyal zon Epilimnion Hypersaline göl Isopycnal Termohalin sirkülasyonu Ozmotik güç Kaynakça Kategori:Su ekolojisi Kategori:Okyanus bilimi Kategori:Fiziki okyanusbilim Kategori:Denizcilik terimleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri