Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hamburg bifteği

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hamburg bifteği bir kıyma köftesidir. Almanların göç etmesiyle dünya çapında popüler hale gelen bu yemek, 19. yüzyılın başlarında ana yemek haline geldi. Salisbury bifteğine benzerdir. Tarihi Hamburg bifteğinin Alman eşdeğeri, 17. yüzyılda var olduğu bilinen Frikandelle veya Bulette olarak da bilinenFrikadelle'dir . 19. yüzyılın sonlarında, Hamburg bifteği New York limanındaki birçok restoranın menülerinde popüler oldu. Bu tür fileto elle öğütülmüş, hafifçe tuzlanmış, sıklıkla tütsülenmiş ve genellikle çiğ olarak soğan ve galete unu ile birlikte bir tabakta servis edilirdi. İngilizce olarak Hamburg bifteğine atıfta bulunan en eski belge, müşteriler için Amerikalı şef Charles Ranhofer (1836-1899) tarafından geliştirilen 11 sentlik bir Hamburg bifteği tabağı sunan 1873 tarihli bir Delmonico's Restaurant menüsüdür. Bu fiyat o zamanlar için yüksekti, basit bir dana biftek filetosunun fiyatının iki katıydı. Yüzyılın sonunda, Hamburg bifteği, hazırlama kolaylığı nedeniyle maliyeti düşürmesi nedeniyle popülerlik kazanıyordu. Bu, günün en popüler yemek kitaplarının bazılarındaki ayrıntılı açıklamasından açıkça görülmektedir. Belgeler, bu hazırlama tarzının 1887'de bazı ABD restoranlarında kullanıldığını ve hastanelerde hastaları beslemek için de kullanıldığını gösteriyor; Hamburg bifteği çiğ veya hafif pişmiş olarak servis edilir ve yanında çiğ yumurta bulunur. 19. yüzyılda birçok Amerikan restoranının menüleri, genellikle kahvaltıda satılan bir Hamburg biftek içeriyordu. Hamburg bifteğinin bir çeşidi Salisbury bifteğidir ve genellikle doku olarak kahverengi sosa benzer bir sos ile servis edilir. Dr. James Salisbury (1823–1905) tarafından icat edilen Salisbury bifteği terimi, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1897'den beri kullanılmaktadır. 1930'a gelindiğinde, Hamburg bifteği genellikle hamburger olarak bilinen bir sandviçin parçası olarak servis ediliyordu; sandviçin etli kısmı köfte olarak bilinir hale geldi. "Hamburger" terimi genellikle "burger" olarak kısaltılmıştır. "Burger" artık hamburgerin çizburger, domuz burger, domuz pastırması burger ve mus burger dahil olmak üzere farklı çeşitleri için yeni kelimeler oluşturmak için bir son ek olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Hazırlık Hamburg bifteği ince kıyılmış sığır etinden yapılır. Baharat, yumurta, galeta unu, soğan ve süt, daha sonra köfteler haline getirilen ve kızartma, kavurma veya tütsüleme yoluyla pişirilen etle birleştirilebilir. Lüks mutfağı Hamburg bifteği, Escoffier tarafından lüks mutfağında klasik bir yemek olarak listelenmiştir. Dünya çapında küçükresim|Bir Japon hanbāgu bifteği küçükresim|Hamburg'da peynir Japonya'da popüler bir yemektir. İnce kıyılmış soğan, yumurta ve çeşitli baharatlarla tatlandırılmış galeta unu ile kıymadan yapılır ve yaklaşık 4cm kalınlığında ve 10 ila 15cm çapında düz, dairesel bir şekle getirilir. Birçok restoran, çeşitli hamburg bifteği tarzlarında uzmanlaşmıştır. Bazı varyasyonlar arasında peynirli hanbāgu (チーズハンバーグ veya chīzuhanbāgu), Japon körili hanbāgu ve İtalyan hanbāgu (sos yerine domates soslu) bulunur. Hamburg bifteği, 1960'larda, pahalı olan etleri servis etmenin daha uygun bir yolu olarak popüler oldu. Dergiler, bu on yıl boyunca tarifi düzenli olarak bastı ve Japon kültüründe temel bir yemek haline getirdi. Japonya'da yemeğin tarihi Meiji dönemine kadar uzanıyor ve ilk kez yabancılara açılan ilk limanlardan biri olan Yokohama'da servis edildiğine inanılıyor. 1980'lerden beri, vakumlanıp paketlenmiş hamburgerler, önceden eklenmiş sos ile satılmaktadır ve bunlar, öğle yemeği kutularında (bento) yaygın olarak kullanılmaktadır. Dondurulmuş hamburgerler de popülerdir ve genellikle fast food tarzı restoranlarda servis edilir. Hawaii'de hamburger bifteği Japon hanbāgu'suna çok benzer. Kahverengi soslu burger köftesinden oluşur. Bir tabak öğle yemeğinde genellikle makarna salatası ve pilav ile servis edilir. Ayrıca başka bir çeşit loco moco adı verilen bir yumurta içerir. Filipinler'de, hamburger biftekleri, fast food zinciri Jollibee'nin popüler bir menü öğesidir ve sos, mantar ve bir tarafı buğulanmış veya adobo kızarmış pilav ile servis edilir. Finlandiya'da yemeğe jauhelihapihvi ("kıyılmış et bifteği") denir, köfte gibi hazırlanır ve servis edilir: tavada kızartılır ve patates ve kahverengi sos ile servis edilir. Kaynakça Bibliyografya Kategori:Kıyma Kategori:Alman sığır eti yemekleri Kategori:Hamburger Kategori:Japonca metin içeren makaleler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri