upright=0.98|sağ|küçükresim|Hamburger Hamburger veya sadece Burger, iki dilim yuvarlak sandviç ekmeği arasına yerleştirilen bir köfte, Amerikan peyniri, marul yapılan sandviç türü. Genellikle ketçap, mayonez, turşu, soğan, domates, hardal ve bunun gibi değişik malzemelerin de ilavesi ile servis edilir. Yapımında kullanılan köfte genellikle kırmızı et olmakla beraber tavuk etinden (tavukburger) yapılanları da yaygın olarak tüketilmektedir. Ayrıca peynirli olanları (çizburger) de yapılmaktadır. 1932 yılında Amerikalı John T. Gregore tarafından patenti alınmış olsa da patent kavramının henüz tedavülde olmadığı Vietnam'da yüzyıllardır aynı formatta bir yiyecek olduğu sonradan anlaşılmıştır. İsim Almanya'nın Hamburg şehrinden adını almıştır. Hamburger türleri Islak hamburger Angus burger Bufalo burger Tereyağlı burger Bøfsandwich Çizburger Boca Burger Biber burger Chori burger Hindistan cevizi burgeri Fat Boy Hamdog Jucy/Sulu Lucy Yengeç Burger Luther Burger Naan burger Patty Melt Pirinç burgeri Slider Slopper Slugburger Tempeh burger Vejetaryen burger Hamburg bifteği Burger Salisbury bifteği Sandviç Hamburger markaları Bacon Deluxe Baconator Big Classic Big King Big Mac Big N' Tasty Burger King premium McDonald's Deluxe Quarter Pounder Whopper Yumburger Burger King McDonald's The Burger Company Kaynakça Ayrıca bakınız Hazırlanan yemekler listesi Hamburger tarihi Tarihî mutfaklar listesi Sandviç çeşitleri listesi Hamburger Üniversitesi Hamburger Helper Kategori:Hamburg kültürü Kategori:Amerikan sandviçleri Kategori:Alman mutfağı Kategori:Amerikan mutfağı Kategori:Fast food Kategori:Sıcak sandviçler Kategori:Alman-Amerikan mutfağı Kategori:Ulusal yemekler Kategori:Almancadan Türkçeye geçen sözcükler Kategori:Alman icatları