Hamsi balığı tavası, hamsilerin şişe geçirilerek kızartılması ile hazırlanan bir tava türüdür.Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır. Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de Hamsi balığı tavası tarifi verilmiştir.Tarifi:Vâfirce hamsi tedarik edip tek tek ince bıçak ile karınlarını yarıp içlerini ayıkladıktan sonra temizce yıkayıp ince kamış parelerine veya küçük kebap şişlerine baş taraflarından geçirip dakîk-i hâsa bastırıp kızgın rûgan-ı zeytde har ateş ile kızartalar. Tamam gördükte tabağa vaz ve üzerine bol limon sıkıp tenâvül buyuralar. Pek âlâ olur. Ayrıca bakınız Hamsi balığı kızartması Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki deniz ürünü yemekleri Kategori:Türk mutfağındaki sokak yemekleri