Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hamsili pilav

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hamsili pilav (Lazca: Kapça princoni), Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir. Tarihçe Hamsili pilava ait ilk tarife 1764 yılında yazılmış bir risalede rastlanmaktadır. Yörelere Göre Çeşitleri Ordu İçli Tava Ordu içli tava temizlenip kılçıklarından ayrılmış hamsiler ve iç pilav ile hazırlanır. Hamsiler tavanın yüzeyini kapatacak şekilde dizilir. Üzerine pirinç, kuru soğan, kuru üzüm ya da kuş üzümü, dolmalık fıstık, maydanoz, karabiber, pul biber ve tuz hazırlanan iç pilavın koyulup tekrar hamsiyle kapatılıp pişirilmesiyle hazırlanır. Ordu İçli Tava Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 26.07.2023 tarihinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Malzemeler Yarım kilo hamsi 1 çay bardağı sıvı yağ 2 su bardağı pirinç 1 çorba kaşığı çam fıstığı 1 çorba kaşığı üzüm suyu 1 tane kuru soğan 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 3.5 su bardağı su Yapılışı Pirinç tuzlu suda 30 dakika boyunca bekletilir. Ayrı ayrı kavrulan çam fıstığı ve kuş üzümünün yağı süzülür ve bu yağ başka bir kaba eklenir. Sıvı yağ pilavın pişirileceği tencereye eklenir. Tencere ısınınca pirinç tencereye dökülür. Pirinçlerin şeffaflaşmasıyla beraber 3.5 su bardağı tencereye ilave edilir. 17 ila 20 dakika boyunca pişirilen pirince fıstık ve üzümler eklenir. Pilavın pişmesini müteakip tencere ile kapağın arasına kağıt havlu yerleştirilir ve pirinç bu vaziyette 20 dakika dinlenmeye bırakılır. Ardından hamsilerin yerleştirileceği kap yağlanır. Yağlanmış kaba kılçıkları ve başı ayıklanmış hamsiler dizilir. Hamsilerin üzerine demlenmiş pilav ilave edilir. Son olarak hamsiler kızarana kadar pişirilir. Servis Sıcak olarak servisi yapılır. Kaynakça Kategori:Karadeniz mutfağı Kategori:Rize mutfağı Kategori:Artvin mutfağı Kategori:Trabzon mutfağı Kategori:Türk mutfağındaki balık yemekleri Kategori:Laz mutfağı Kategori:Ordu mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri