Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hans-Georg Gadamer

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hans Georg Gadamer (11 Şubat 1900 - 13 Mart 2002), yorumbilgisine (hermenötik) yaptığı katkılarla bilinen ünlü Alman felsefeci. Hakikat ve Metot (Truth and Method) adlı kitabını altmışlı yaşlarında yazmıştır. Onun yorumsama anlayışı, anlamı, yorumcunun noktasında arayan bir duruşa dayanır. Maksatçıların tersine o anlamın aktörün (agent) bağlamında sabit olmadığını tam tersine yorumcunun durduğu noktadan çıkarılacağını belirtir. Örneğin Fatih'in kardeş katlini uygun gören yaklaşımının anlamı Fatih'in zihninde değil yorumcunun verdiği anlamda aranmalıdır. Dolayısı ile aslında eylem ile yorumcu arasında dinamik bir süreç söz konusu. Anlam sabit değildir, nitekim her yorumcunun belli bir eyleme farklı anlamlar vermesi bundandır. Kutsal metinlerin yorumunda bunu görmek kolaydır. Bilindiği gibi Katolik görüş daha sonra Protestan anlayışını doğurmuştur. Bu anlayışta bile Kalvinizm ve Luther'in farklı yorumları söz konusu. Gadamer'in yorum bilgisi için Brian Fay'in Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi kitabına bakılabilir. Türkçeye çevrilen yapıtları (2003), Edebiyat Nedir?, Babil Yayınları, Frida Kahlo ve Helmut Kuhn ile birlikte (2005), Güzelin Güncelliği, Çizgi Kitabevi. ISBN 975-8867-20-2 (Die Aktualität des Schönen) (2008), Hakikat ve Yöntem-1, Paradigma Yayınları. (2009), Hakikat ve Yöntem 2. Cilt, Paradigma Yayınları. Kategori:1900 doğumlular Kategori:Hessen doğumlular Kategori:2002 yılında ölenler Kategori:20. yüzyıl filozofları Kategori:Alman filozoflar Kategori:Alman Protestanlar Kategori:Frankfurt am Main Üniversitesi öğretim üyeleri Kategori:Hristiyan filozoflar Kategori:Platon yorumcuları Kategori:Fenomenoloji Kategori:20. yüzyıl Alman yazarları Kategori:Kıta filozofları Kategori:100 yaş üstü Almanlar Kategori:Eğitim filozofları Kategori:20. yüzyıl Alman tarihçileri Kategori:20. yüzyıl Alman filozofları Kategori:20. yüzyıl deneme yazarları Kategori:21. yüzyıl deneme yazarları Kategori:İletişim teorisyenleri Kategori:Bilinç araştırmacıları ve teorisyenleri Kategori:Çağdaş filozoflar Kategori:Kültürel eleştirmenler Kategori:Epistemologlar Kategori:Alman antikomünistler Kategori:Alman antifaşistler Kategori:Alman eleştirmenler Kategori:Alman etikçiler Kategori:Alman edebiyat eleştirmenleri Kategori:Felsefe tarihçileri Kategori:Tıp tarihi Kategori:Felsefe tarihi Kategori:Düşünce tarihi Kategori:Edebiyat teorisyenleri Kategori:Medya teorisyenleri Kategori:Metafizikçiler Kategori:Ahlâkçılar Kategori:Ontologlar Kategori:Hessen-Nassau doğumlular Kategori:Fenomenologlar Kategori:Sanat felsefecileri Kategori:Kültür felsefecileri Kategori:Tarih filozofları Kategori:Dil felsefecileri Kategori:Zihin felsefecileri Kategori:Bilim felsefecileri Kategori:Teknoloji felsefecileri Kategori:Toplum eleştirmenleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri