Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Haruki Murakami Hakkında Bilgi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan NihanKara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Tagged users Yok

NihanKara

Well-known member
Katılım
1 Mayıs 2024
Mesajlar
946
Haruki Murakami, Eylül 1988'de Van, Hakkâri, Cizre, Mardin, Urfa ve Diyarbakır'ı ziyaret etmiş. Bir yazar olmasına rağmen, Japon bir turist için oldukça ilginç bir rota. Önceden Trakya'dan İstanbul'a giriş yapmış, sonra rotasını Karadeniz sahil şeridine çevirip Trabzon'dan Hopa'ya kadar gitmiş ve kuzeyden doğuya ve güneye inmiş. 1990'da yayımladığı "Uten Enten" adlı kitabının Türkiye bölümünün başlığı ise "Çay, Askerler ve Koyunlar". Karadeniz'in çayla özdeşleştirilmesi neyse de Japon'un doğu ve güneydoğuyu askerle ilişkilendirmesi oldukça düşündürücü. Koyunların burada ne işi var derseniz; dağda ovada çok sayıda inek, keçi, koyun ve boncuk gözlü çocuklar görmüş. Murakami, Türkiye'nin atmosferine, ekmeğine ve çayına bayılan biri olarak 90'ların Türkiye'sini deneyimlemiş ve seyahat ettiği fotoğrafçı Eizo Matsumura ile birlikte bu deneyimleri yaşamış. Bir seferinde arabaları, silahlı bir Kürt grubu tarafından durdurulmuş. Bir adam, yüzünü bize doğru uzatıp parmakla gözünün beyazını göstermiş ve Türkçe bir şeyler anlatmaya çalışmış. Ardından "Viyanadan mı geldin?" diye sormuş. Murakami, adamın kendisine sürekli gözünü göstererek hardal gazından etkilendiğini anlatmaya çalıştığını ve kendisini Avrupa'dan gelen bir gözlemci sandığını kitapta anlatmış. Bu diyalogları anlayabilmek için Murakami'nin seyahatinden 5-6 ay önce Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı düzenleyen Kimyasal Ali'nin (Ali Hasan el-Mecid) 5000 kişinin ölümüne ve 10000 kişinin yaralanmasına neden olduğunu bilmek gerekiyor. Bu bilgiyle Murakami'nin anıları daha derin bir anlam kazanıyor.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri