Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hazar ova çölü

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hazar ova çöl ekolojik bölgesi (WWF ID: PA1308), kuzey bölgesindeki Volga ve Ural Nehri deltaları da dahil olmak üzere Hazar Denizi'nin kuzey ve güneydoğu kıyılarını kapsayan bir ekolojik bölgedir. Bölge nispeten düşük miktarlarda yağış almasına rağmen (200mm/yıl'dan az), yaban hayatı nehir haliçleri ve denizin kendisi tarafından desteklenmektedir. Sulak alanlar, kuş yuvalama ve göçmen dinlenme için uluslararası öneme sahip bir alandır. Ekolojik bölge Palearktik biyocoğrafik bölgesi ve Çöller ve Xeric Çalılıkları biyomundadır. bir alana sahiptir. Konum ve açıklama Ekolojik bölge, Hazar'a doğru ilerleyen batık bir jeolojik bölge olan Hazar Depresyonu'nda bulunur ve yüzeyi deniz seviyesinin altındadır. Kuzey kesimi yaklaşık 900km genişliğindedir ve Rusya ve Kazakistan sınırları arasında 300km kadar uzanmaktadır. Hazar'ın güneydoğu kıyısındaki bölüm çoğunlukla Türkmenistan'da yer almaktadır. Ekolojik bölge boyunca rakım -28 metre ile +100 metre arasında değişmektedir. Kurak alanlar bir zamanlar su altındaydı, ancak deniz yavaşça geri çekildikçe kum tepeleri, sırtlar, tuz kubbeleri, tuz tavaları ('şorlar') ve kil çölleri ('takir ') manzarasını ortaya çıkardı. sol|küçükresim|300x300pik| Volga Nehri Halici'nde sulak alanlar İklim Ekolojik bölgenin iklimi, iklimin yarı kurak (Köppen iklim sınıflandırması BSk) olduğu Astrahan Tabiatı Koruma Alanı'ndaki Volga Deltası'yla temsil edilir. Bu iklim, hem günlük hem de mevsimsel olarak yüksek sıcaklık değişimi ve düşük yağış ile karakterizedir. Hazar ovalarında yıllık ortalama yağış 198mm'dir. Ocak ayında ortalama sıcaklık , Temmuz ayında ise olarak gerçekleşir. Flora ve fauna Bu ekolojik bölgede hem kuru bozkır hem de kıyı sulak bitki toplulukları desteklenmektedir. Türkmenistan'ın güneydoğu kıyısındaki bitki örtüsü nispeten seyrek olmakla birlikte, özel çalı ve yarı çalı halofitlerine ('tuz seven bitkiler') ev sahipliği yaptığı için dikkate değerdir. Örnekler arasında adaçayı (Artemisia) ve tetyr (Salsola gemmascens) bulunur. İkincisi yüksekliğe ulaşabilir. Hazar kıyıları, Asya-Avrupa göç yollarındaki martılar, kırlangıçlar ve diğer su kuşları için uluslararası öneme sahip bir yuvalama ve göç alanıdır. Bölgeyi yılda iki kez geçen kuşların sayısı on milyonları aşmaktadır. Güney Hazar Koruma Alanı'nda 200.000'den fazla Avrasya Sakarmekesi (Fulica atra) kışlamaktadır. Korumalar Bu ekolojik bölgeye bağlı, ulusal olarak korunan birkaç önemli alan vardır: Astrahan Tabiatı Koruma Alanı, Volga Nehri deltası adalarının ve bataklıklarının üç bölümünü koruyor. Hazar ovalarının 'kara dünya' bölgesinin doğal bozkır ve yarı çöl ekosistemlerini koruyan Chyornye Zemli Tabiatı Koruma Alanı Hazar Devlet Doğa Koruma Alanı, Türkmenistan'da, Hazar Denizi'nin güneydoğu kıyısında bir ornitolojik koruma alanı. Kaynakça Kategori:Türkmenistan coğrafyası Kategori:Kazakistan coğrafyası
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri