Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hemosiderin

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hemosiderin, doğadaki kahverengi pigmentlerden biridir (ötekiler lipofuscin ve melanin’dir). İnsan vücudunda toplam 3-4 g demir vardır. Bunun 2/3’ü hemoglobini, myoglobini ve demirli enzimleri oluşturur. 1/3’ü ferritin ya da hemosiderin biçimde depolanır. Ferritin içeriğinde %23 oranında demir vardır. Suda erir, özel boyalarla boyanmaz, mikroskopta görülemez. Karaciğerde ve kemik iliğinde depolanır. Ferritin depolanması normalin üzeride olursa, ferritin, içinde %36 demir bulunan hemosiderine dönüşür. Normal koşullarda karaciğer, dalak ve kemik iliğinde az miktarda hemosiderin vardır. Besinlerle alınan demir duodenumdan emilir. C vitamini (ascorbic acid) demir emilimini kolaylaştırır. Hemosiderin ışık mikroskopunda kahverengi granüller biçiminde izlenir. Suda erimez. Özel boyalarla maviye boyanır. Dokulara hemosiderin birikmesine hemosideroz (hemosiderosis) denir. 2 tür hemosideroz vardır; Yerel hemosideroz: Yerel kanama, kırmızı infarkt ve konjesyonda görülür. Deride travmadan sonraki kanama alanlarında oluşan ekimozlar zamanla kahverengimsi görünüm alırlar. Buralarda bol hemosiderin vardır. Kırmızı infarktlarda nekroz alanı içinde ve çevresinde bol kanama oluşur. Kanama alanlarındaki alyuvarların (eritrosit) yıkımı hemosiderin oluşmasıyla sonlanır. Makrofajların içinde ve hücreler arasında kahverengi hemosiderin granülleri saptanır. Sistemik hemosideroz: Hemosiderin birikmesinin yaygın olduğu olgulardır. 2 türü vardır: Herediter hemosideroz (hemokromatoz: kalıtsal bir hastalıktır) ve Sekonder hemosideroz (başka bir hastalığın komplikasyonu olarak görülen sistemik hemosiderozdur). Kaynakça Kategori:Pigmentler Kategori:Hematoloji Kategori:Patoloji
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri