Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı veya sadece Büyük Duvar, yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan uzunluğuyla (gözlemlenebilir evrenin çapı yaklaşık 93 milyar ışık yılıdır) gözlemlenebilir evrende boyut ve kütle olarak bilinen en büyük yapıdır. Bu devasa süper yapı, gama ışını patlamalarının (GRB) veri kümesi haritalamasında görülen ve beklenen ortalama dağılımdan benzer uzaklıktaki GRB'lere göre alışılmadık derecede daha yüksek konsantrasyona sahip olduğu tespit edilen gökyüzünün bir bölgesidir. Kasım 2013'ün başlarında István Horváth, Jon Hakkila ve Zsolt Bagoly liderliğindeki Amerikalı ve Macar gök bilimcilerden oluşan bir ekip tarafından Swift Gama Işını Patlaması Görevi'nden elde edilen veriler ve yer tabanlı teleskoplardan elde edilen diğer veriler analiz edilirken keşfedildi. Daha önce keşfedilen Huge-LQG'nin boyutunu yaklaşık iki kat aşan, evrendeki bilinen en büyük oluşumdur. Aşırı yoğunluk, gökyüzünün İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Galaktik Çeyrek Dairelerinde (NQ2, NQ3 ve NQ4) bulunur. Kuzey Yarımküre'de, Ejderha ve Herkül takımyıldızlarının sınırında kümelenmiştir. Kümelenmenin tamamı, kırmızıya kayma aralığı 1,6 ila 2,1 arasında olan yaklaşık 19 GRB'den oluşur. Tipik olarak evrendeki GRB'lerin dağılımı, noktasal-yarıçap sisteminin ortalama verilerinde 2σ dağılımından daha az veya ikiden az GRB'li kümelerde görünür. Bu konsantrasyonun olası bir açıklaması Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı'dır. Duvarın ortalama boyutu 2 milyar ila 3 milyar parsek (6 ila 10 milyar ışıkyılı) üzerindedir. Böyle bir süperküme, yıldız oluşumuyla olan bağlantısı nedeniyle GRB'lerin dikkate değer dağılımını açıklayabilir. Diğer çalışmalarda yapının varlığından şüphe duyulmuş, körlenmenin tüm etkileri dikkate alınmadan bazı istatistiksel testlerdeki önyargılar yoluyla bulunduğu öne sürülmüştür. 2020 tarihli bir makalede (orijinal kaşifler grubu ve diğerleri tarafından), en güvenilir mevcut veri kümesi analizinin yapının varlığını desteklediği, ancak sorunun kesin olarak çözülebilmesi için THESEUS uydusuna ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Özellikler Makalede, "31 GRB'den 14'ünün gökyüzünün 45 derecesinde yoğunlaştığı" belirtiliyor. Bu, gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık dokuzda biri (%10,7) olan en uzun boyutunda yaklaşık 10 milyar ışık yılı (3 gigaparsek) büyüklüğe karşılık gelir. Bununla birlikte kümelenme 19 ila 22 GRB içerir ve kalan 14 GRB'den üç kat daha uzun bir mesafeye yayılır. Gerçekten de, kümelenme 20'den fazla takımyıldızı geçer ve gökyüzünün 125 derecesini veya toplam alanda yaklaşık 15.000 derece kareyi kaplar, bu da yaklaşık 18 ila 23 milyar ışık yılı (5,5 ila 7 gigaparsek) mesafeye karşılık gelir. Kırmızıya kayma 1,6 ila 2,1 arasındadır. Ayrıca bakınız CfA2 Büyük Duvarı Evrenin büyük ölçekli yapısı Güney Kutbu Duvarı, Gökadalardan oluşan büyük bir 'duvar'. Kaynakça Kategori:Galaksi iplikçikleri Kategori:Evrenin geniş ölçekli yapısı 20131105 Kategori:Herkül takımyıldızı Kategori:Kuzeytacı takımyıldızı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri