Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hermit polinomu

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|354x354pik|Charles Hermite Hermit polinomları, 1810'da Pierre-Simon Laplace tarafından tanımlanmış, ancak pek tanınmayan bir biçimde 1859'da Pafnuty Chebyshev tarafından ayrıntılı olarak incelenmiştir. Chebyshev'in çalışması gözden kaçmış ve daha sonra 1864'te polinomlar üzerine yazan ve onları yeni olarak tanımlayan Charles Hermite'nin adıyla anılmışlardır. Sonuç olarak yeni değillerdi, ancak Hermite 1865'teki yayınlarında çok boyutlu polinomları tanımlayan ilk kişi olmuştur. Tanım Diğer klasik dik polinomlar gibi, Hermit polinomları birkaç farklı başlangıç noktasından tanımlanabilir. Hermit polinomlarının tam ortak kullanımı olmadığı için iki farklı denklemi vardır. Olasılıkçıların kullandığı Hermit polinomu; Fizikçilerin kullandığı Hermit polinomu; Bu denklemler bir Rodrigues formülü biçimindedir ve şu şekilde de yazılabilir; İki tanım tam olarak aynı değildir, her biri bir diğerinin yeniden ölçeklendirilmesidir. küçükresim|385x385pik|Hermit polinomunun ilk altı değer grafiği Olasılıkçıların kullandığı Hermit polinomunun ilk on bir değeri; küçükresim|385x385pik|Fizikçilerin kullandığı Hermit polinomunun ilk altı değer grafiği Fizikçilerin kullandığı Hermit polinomunun ilk on bir değeri; Özellikleri dereceden bir Hermit polinomu dereceli bir polinomdur. Olasılıkçıların kullandığı Hermit polinomunun ilk terimindeki katsayısı her zaman 1'dir.Fizikçilerin kullandığı Hermit polinomunun katsayısı Örnek Olasılıkçıların kullandığı Hermit polinomunun 'i 2 olsun ve aradaki farkı anlayabilmek için fizikçilerin kullandığı Hermit polinomunun da 'i 2 olsun ilk terimin katsayısı 1 ilk terimin katsayısı 4 Diklik ve dereceden polinomları için Bu polinomlar ağırlık işlevine(fonksiyon) göre dikliktir. ( için) ya da ( için) Diğer bir deyişleAyrıca Ya da Burada Kronecker deltasıdır. Olasılık polinomları bu nedenle standart normal olasılık yoğunluk fonksiyonuna göre ortogonaldir. Tamlık Hermite polinomları (olasılıkçıların veya fizikçilerin), Hilbert fonksiyon uzayının ortogonal bir temelini oluşturur. Ürün kısmının tümlev hali; Kaynakça Kategori:Ortogonal polinomlar Kategori:Polinomlar Kategori:Özel hipergeometrik fonksiyonlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri