Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hidrojen tellür

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hidrojen tellür (tellan), HTe formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Bir hidrojen kalkojenür ve tellürün en basit hidrürü, renksiz bir gazdır. Ortam havasında kararsız olmasına rağmen, gaz çürümüş sarımsak benzeri kokusu tarafından son derece düşük konsantrasyonlarda kolayca tespit edilebilecek kadar uzun konsantrasyonlarda bulunabilir; ya da çürümüş pırasa benzeri biraz daha yüksek konsantrasyonlarda kokusu ile. Te–H bağları (tellüroller) olan bileşiklerin çoğu, H kaybı açısından kararsızdır. HTe kimyasal ve yapısal olarak hidrojen selenüre benzer, her ikisi de asidiktir. H–Te–H açısı yaklaşık 90° 'dir. Uçucu tellür bileşikleri genellikle çürümüş pırasa veya sarımsak anımsatan hoş olmayan kokulara sahiptir. Sentezi Elektrolitik yöntemler geliştirilmiştir. HTe ayrıca elektropozitif metallerin tellür türevlerinin hidrolizi ile de hazırlanabilir. Tipik hidroliz alüminyum tellürdür: AlTe + 6 HO → 2 Al(OH) + 3 HTe MgTe ve sodyum tellür gibi diğer Te tuzları da kullanılabilir. NaTe, susuz amonyak içerisinde Na ve Te reaksiyonu ile yapılabilir. Hidrolizdeki ara madde, HTe, tuzlar olarak da izole edilebilir. NaHTe, NaBH ile tellür azaltılarak yapılabilir. Hidrojen tellür, HSe'nin aksine, bileşenlerinden etkili bir şekilde hazırlanamaz. Özellikler HTe, oda sıcaklığında elementlere indirgenen bir endotermik bileşiktir: HTe → H + Te Işık ayrışmayı hızlandırır. Havada kararsızdır, suya ve elementel tellüre oksitlenir: 2 HTe + O → 2 HO + 2 Te Yaklaşık 2.3×10 K değerine sahip, neredeyse fosforik asit (K = 8.1×10) kadar asidiktir. Tellür oluşturmak için birçok metal ile reaksiyona girer. Ayrıca bakınız Tellürik asit Kaynakça Kategori:Hidrojen bileşikleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri