Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hint-Yunan sanatı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hint-Yunan sanatı, MÖ 200 yıllarından itibaren Baktriya ve Hindistan yarımadası'nı kontrol eden Hint-Yunanların sanatıdır MÖ 200-145 arasında Baktriya'nın yönetimini ellerinde tuttular ve Hint Yarımadasına seferler düzenlediler.MÖ 145'ten sonra, Hint-Yunan kralları yalnızca eski Hindistan'ın bazı bölgelerinde, özellikle de günümüzün kuzeybatı Pakistan'ına denk gelen Gandhara'da hüküm sürdüler. Hint-Yunanlar, bir Grek-Baktriya şehri olarak kurulan Ai-Khanum şehrinin kalıntılarından anlaşılacağı üzere, zengin bir Helenistik mirasa ve sanatsal yeterliliğe sahipti. Günümüz Pakistan'ında, Taxila yakınlarında bulunan Sagala ve diğer birkaç Hint-Yunan şehrinde Sirkap, Barikot ve taş paletler gibi Hint-Yunanlara ait sanatsal kalıntılar bulunmuştur. Shinkot kutusu gibi Hint-Yunanlarla bağlantı bazı Budist nesneler de bilinmektedir. Şimdiye kadar bulunan en önemli Hint-Yunan kalıntıları, sanatsal açıdan antikçağın en parlak örneklerinden sayılan Hint-Yunan krallarına ait sikkelerdir. Gandhara'nın Greko-Budist sanatının çoğu, MS 1. yüzyılda genellike Antik Hindistanda bulunan göçebe Hint-İskitlere, Hint-Partlara ve çökme sürecinde olan Kuşanlar gibi Hint-Yunanların doğrudan haleflerine dayanır Pek çok Gandharan sanat eseri tam olarak tarihlendirilemez, bu da kesin kronolojiyi yoruma açık bırakır. Hint-Yunanların Hindistanı MÖ 10-20 yıllarında Pencap'ta hüküm sürmüş ll.Strato'ya kadar yönettiklerinin fark edilmesiyle Hint-Yunanlar ve Yunan-Budist sanatı arasındaki ilişki yeniden teyit edilmiştir. Kaynakça
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri