Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hirbemerdon Tepe

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hirbemerdon Tepe Arkeoloji Projesi olarak tanımlanan kazı çalışmalarının, höyüğün Ilısu Baraj Gölü altında kalacağı 2010 yılına kadar sürdürülmesi planlanmaktadır. Tabakalanma Kazılarda belirlenen tabakalanma şu şekildedir. 1. evre – Kalkolitik Çağ (MÖ 4. binyılın ilk yarısı, II. evre – Erken Tunç Çağı I ve II (MÖ 3000 – 2500), IIIa evre – Erken Tunç Çağı IV (yaklaşık MÖ 2150 - 2000), IIIb evre – Orta Tunç Çağı I (yaklaşık MÖ 2000 - 1700), IIIc evre – Orta Tunç Çağı II / Geç Tunç Çağı (yaklaşık MÖ 1700 – 1350) Iva evre - Demir Çağı I [[Erken Demir Çağı olarak yaklaşık MÖ 1050 – 950) Ivb evre – Demir Çağı II (Yeni Asur Dönemi, yaklaşık MÖ 950 – 610) V. evre - Asur'dan sonrası / Helenistik Dönem (yaklaşık MÖ 600 – 300) VI. evre - Orta Çağ (MS 12. yüzyıl) Buluntular Erken Tunç Çağı II tabakasında ele geçen çanak çömlek özellikleri Kuzeydoğu Suriye'nin metalik ve Ninive 5 seramiği gibi tipik mallarıdır. Bu tabakanın mimarisinde kilden hayvan figürini ve bazalttan dokuma ağırlığı bulunmuştur. Yerleşmedeki en önemli evre olarak kabul edilen MÖ 2. binyılın ilk yarısında yukarı kentin neredeyse tümünü kaplayan, yaklaşık 6 bin metrekarelik bir alana yayılmış olan geniş bir mimari yapı grubu gün yüzüne çıkarılmıştır. Yapı grubu, bir caddenin ayırdığı iki ana bölümden oluşmaktadır. Kuzey kesimde işlikler yer almakta ve merkez bölüm olarak değerlendirilen güneydoğu kesimi ise törensel yapılar ve geniş dış mekanlardan oluşmaktadır. Değerlendirme ve tarihlendirme En parlak dönemini Orta Tunç Çağı'nda, MÖ 2000 – 1650 yılları arasında yaşayan yerleşim hem bu çağda hem de Demir Çağı'nda bölgenin en büyük kentlerinden biri olarak görülmektedir. Höyükte ve çevresinde, kazılan alanlar dışında 48km. kare gibi geniş bir alanda sürdürülen titiz bir dizi yüzey araştırmalarında toplanan çanak çömleğin yüzde yetmişi Orta Tunç Çağı'nın kızıl – kahverengi boyalı çanak çömleğidir. Dış bağlantılar Kazı internet sitesi Kaynakça Kategori:Türkiye'deki höyükler Kategori:Diyarbakır ilindeki arkeolojik sitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri