Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti (Hırvatça: Socijalistička Republika Hrvatska) Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. Tarih Cumhuriyetin oluşması, II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleşmiştir. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin 1945 yılında kurulduğunda, federal cumhuriyeti oluşturan ülkelerden birisi olarak bu sosyalist cumhuriyet yapısı da kurulmuştur. Ülke 9 Mayıs 1944 tarihinde “Hırvatistan Federal Devleti” (Federalna Država Hrvatska) olarak kurulmuştur. 29 Kasım 1945 tarihinde ülkeye “Hırvatistan Halk Cumhuriyeti” (Narodna Republika Hrvatska) adı verilmiştir. 1990 yılı ile beraber Yugoslavya SFC devlet yapısı çözülünce, sosyalist sistemin yerine pazar ekonomisi uygulanmıştır. Bu dönemde sosyalist cumhuriyet de bağımsızlığını ilan etmiştir. 1991 yılı itibarıyla cumhuriyet, Yugoslavya'nın dağılması döneminde bağımsızlık ilan etmiştir. Hırvatistan, milliyetçi lider Franjo Tudjman önderliğinde 25 Haziran 1991'de Yugoslavya’dan kopup bağımsız olduğunu iddia etmiştir. Bunun üzerine federal Yugoslav güçlerinin müdahalesi ile Hırvatistan’ın bağımsızlık savaşı başlamıştır. 1991-1995 yılları arasında Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmiş Hırvat hükûmetine bağlı birliklerle Sırp kontrolü altındaki Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve yerel Sırp güçleri arasında gerçekleşen savaşta her iki tarafta da kayıplar yaşanmış. Bu dönemde özellikle Vukovar şehri ağır hasar almıştır. Savaş sonucunda Hırvatistan, bağımsız bir devlet olarak kurulmuştur. Coğrafya Sosyalist cumhuriyet, Yugoslavya’nın kuzeybatı kesiminde yer almıştır. Ülke yüzölçümü 56.254km2 idi. Adriyatik Denizi kıyılarındaki cumhuriyetin güney bölgesi, turizm açısından da önemde olmuştur. Siyasi Yapı Yugoslavya federasyon yapısı, 1944 yılında oluşturulan altı anayasal sosyalist cumhuriyete ve iki özerk sosyalist bölgeye sahip olmuştur. Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti de söz konusu anayasal cumhuriyet yapılarından biridir. Cumhuriyetin başkenti Zagreb’dir. Demografi Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti’nin 1991 yılındaki nüfusu 4.784.265’tir. Bu nüfus sayısı içinde çeşitli halklar yer almıştır. Etnik yapı Sosyalist cumhuriyet sınırları içinde Hırvatlar, Sırplar, Boşnaklar halkları etnik yapıları oluşturmuşlardır. Bu halklardan Hırvatlar da Katoliklik inancına, Sırplar Ortodoksluk inancına, Boşnaklar İslam inancına mensup olmuşlardır. Adriyatik kesiminde ayrıca az ve değişken rakamlı olmakla beraber İtalyan, Arnavut nüfusu da yaşamıştır. Ayrıca bakınız Hırvatistan Hırvatistan Savaşı Bosna Savaşı Yugoslavya'nın dağılması Kaynakça Kategori:Yugoslavya SFC özerk cumhuriyet ve bölgeleri Kategori:Eski sosyalist cumhuriyetler Sosyalist Cumhuriyeti Kategori:1940'larda Yugoslavya'da kurulan oluşumlar Kategori:1943'te kurulan bölgeler ve ülkeler Kategori:1991'de varlığı sona eren bölgeler ve ülkeler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri