Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Horoztepe

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Horoztepe, Türkiye'nin Tokat iline bağlı Erbaa ilçe merkezi yerleşiminin hemen doğusunda, MÖ 2300'lü yıllara tarihlenen fakat daha sonra MÖ 4000'li yıllara tekabül eden bazı buluntulara rastlanmış bir höyük. Rakımı 325 metre, belirlenebilen çapı 300 metredir. Hatti uygarlığına ait olan bu höyükteki buluntuların yapısı,şekli ve süslemeleri Alacahöyük ile benzerlik göstermektedir. Kazı çalışmaları Bölge ilk defa 1944 yılında profesör Kılıç Ökten tarafından bulunmuştur. Frig ve Hitit dönemine ait birçok eser ve materyaller bulunmuştur. Arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen bölgede kazı çalışmaları arkeolog Tahsin Özgüç idaresinde yürütülmüştür. Bu kazı çalışmaları ile İlk Tunç Çağındaki ölü gömme geleneklerinin sadece Alacahöyük'te var olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Horoztepe, MÖ 2300'lü yılları içeren,genellikle tunç ve elektrondan yapılmış, metalürjinin kanıtı sayılabilecek kadar dökümcülükte ileri bir tekniğe ulaşmış, anılmaya değer çeşitli metalik materyaller vermiş önemli bir höyüktür. Buluntular Horoztepe kökenli eserler, Türkiye'de Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ve yurt dışına kaçırılan eserler ise Metropolitan Museum of Art gibi önemli müzelerde sergilenmektedir. Bu eserlerden biri olan Bebeğini Emziren Ana heykelciği bereketin simgesi olup anatanrıçayı temsil ettiğine dair düşüncelerden ötürü özel bir öneme sahiptir. Diğer buluntulardan bazılarına ise şunlar örnek verilebilir: Günümüzdeki durumu Höyük, TAY Projesi verilerine göre yoğun tarım tahribatına uğramıştır. Kaynakça Kategori:Türkiye'deki höyükler Kategori:Erbaa Kategori:Tokat tarihi Kategori:Frigler Kategori:Hitit kentleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri