Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Horum Höyük

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Horum Höyük, Gaziantep'in Nizip İlçesi'nin 15km. kuzeyinde Fırat'ın batı kıyısında yer alan bir höyüktür. Kazılar Birecik Barajı ve Karkamış Barajı Göllerinin altında kalacak olan arkeolojik yerleşimler konusunda bölgede araştırma yapan Guillermo Algaze ekibi tarafından 1989 yılında tespit edilmiştir. Höyüğün 6,4 hektarlık bir alana yayıldığı saptanmıştır. Yerleşmenin Birecik Baraj Gölü suları altında kalacağının anlaşılması üzerine dört yıl süresince kurtarma kazıları yapılmıştır. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nden Catherine Marro ve Aksel Tibet yönetimi ile Gaziantep Müzesi başkanlığında 1996 yılında kazılara başlanmış, 1999 yılında sona erdirilmiştir.1999 da Birecik barajının yapılmasıyla su altında kalmıştır Tabakalanma Höyüğün MÖ 5. binden 2. başlarına kadar iskan gördüğü anlaşılmaktadır. Buna göre kültür katları, Erken Tunç Çağı, Erken Demir Çağı, Helenistik Dönem, Roma|Roma Dönemi ve İslam Dönemi olarak görülmektedir. Bu dönemlerden MÖ 3. binde, Erken Tunç Çağı'na tarihlenen kültür katında, yoğun bir yerleşme olduğu anlaşılmaktadır. MÖ 6. bin sonlarına tarihlenen bazı buluntular ortaya çıkarılmış olsa da, bu kadar eski tarihlere ait fazla bir kalıntı bulunmamıştır. Bu durum, Fırat yatağının batıya doğru yer değiştirmesiyle yerleşimin MÖ 3. bin öncesine ait arkeolojik tabakaları süpürüp götürmüş olmasına bağlanmaktadır. Buluntular Erken Tunç Çağı mimarisi taş temeller üzerinde kerpiç duvar tekniğindedir. Duvarların 1 metre kalınlıkta yapıldıkları görülmektedir. Bu kültür katında bulunan çanak çömlek, Kurban Höyük III (Şanlıurfa) ile Suriye'deki Hammam et- Turkman, Tell Hadidi, Til Barsib, Tell Qra Quzag III, Tell Banat, Tell Siyuh Fugani çanak çömleğiyle benzerlik gösterdiği söylenmektedir. Erken Tunç Çağı tabakalarında bir sanduka mezar ve bir çömlek mezar ortaya çıkarılmıştır. Çömlek mezarda bir yaşından küçük bir bebeğe ve bir cenine ait kemikler bulunmuştur. Çömlek çevresine iç içe konmuş on iki minyatür kap bırakılmıştır. Sandık mezarda ise üç minyatür kapla yuvarlak başlı bir tunç iğne, gömüt hediyesi olarak bırakılmıştır. Sadık mezarda 5 – 9 yaşlarında bir çocuğa ait kemikler vardır. Orta Çağ yerleşmesindeki kazılarda açığa çıkarılan ve bir yer altı deposu olduğu düşünülen yapının MS 12. ve 13. yüzyıla tarihlendiği belirtilmektedir. Ayrıca Fırat kıyısında bir liman ve bu limana ait bir mendirek kalıntıları bulunmuştur. Değerlendirme Erken Tunç Çağı yerleşimi kalın bir katman oluştursa da büyük bir yerleşim olarak görülmemektedir. Ancak daha sonraki yerleşimlerin önemli bir kent olduğu söylenmektedir. Kaynakça Kategori:Türkiye'deki höyükler Kategori:Gaziantep ilindeki arkeolojik sitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri