küçükresim|Kayısı, erik ve üzüm hoşafı Hoşaf, Türk mutfağında, kurutul veya taze meyvelerin şekerli su ile kaynatılması ile hazırlanan bir içecek. Adı Farsça "tatlı su" anlamındaki hoş ab (خوشآب)'dan gelmektedir. Hoşaf özellikle ramazan ayında, ve yaş meyve ile hazırlanan benzeri komposto, kompot gibi soğuk tüketilir. Osmanlı Mutfağındaki Hoşaf Çeşitleri Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de çeşitli hoşaf tarifleri vardır. Bunlar: Taze Vişne Hoşafı Kayısı ve Erik Hoşafı Misket Elması ve Akça Armudu Hoşafı Ali Fakih Eriği Hoşafı Böğürtlen Hoşafı Bardaşa Eriği Hoşafı Razakı Üzümü Hoşafı Armut Kurusu Hoşafı Portakal Hoşafı Nar Hoşafı Taflan Yemişi Hoşafı Şam Fıstığı Hoşafı İncir Hoşafı Çekirdeksiz Üzüm Hoşafı Türkiye'de Yörelere Göre Çeşitleri Diyarbakır İncaz Hoşafı Diyarbakır İncaz Hoşafı 11.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Konya Kayısı Hoşafı / Konya Zerdali Hoşafı Konya Kayısı Hoşafı / Konya Zerdali Hoşafı 06.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kaynakça Dış bağlantılar İncir hoşafı tarifi Kayısı hoşafı tarifi Üzüm hoşafı tarifi Karışık hoşaf tarifi Kategori:Türk mutfağındaki tatlılar Kategori:Türk mutfağındaki sahur yemekleri