Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hülya Şenkon

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Hülya Şenkon (13 Temmuz 1941 – 15 Şubat 2008), Türk matematikçidir. Türkiye'de transandant sayılar teorisi konusunda ilk doktoralı matematikçidir. İstanbul Üniversitesi'nde otuz üç yıl, İstanbul Kültür Üniversitesi'nde sekiz yıl görev yapan Şenkon, Boğaziçi, Marmara ve Dicle üniversitelerinin Matematik Bölümleri ile Hava Harp Okulu'nda da dersler vermiştir. 1980 yılından 2008 yılına kadar Türk Matematik Derneği'nin genel sekreterliğini yürütmüştür. Yaşamı Hülya Şenkon, 13 Temmuz 1941'de İstanbul'da doğdu. Babası Hava Üsteğmeni Mehmet Nusret Şenkon, annesi Neriman Nadire Şenkon'dur. Orta ve lise öğrenimini İstanbul Kız Lisesi'nde tamamladı. Bu okuldaki öğrenciliği sırasında dört yıl boyunca Hulusi Öktem'in denetiminde okul korosunu yönetti. 1959'da İstanbul Üniversitesi'nde Matematik-Fizik dalında öğrenimine başladı. Öğrenciliğinin son yılında Matematik Bölümü'nde yardımcı asistan olarak göreve başladı; 1963'te fakülteden mezun oldu. Ocak 1966'da aynı bölüme asistan olarak atandı. Türkiye'deki transandant sayılar teorisi ekolünün kurucusu Orhan Şerafettin İçen'in danışmanlığında "5. Derece Denkleminin Cebirsel ve Transandant Metodlarla Çözülebilmesi Problemi" konulu lisansüstü çalışmasını, 1972'de yine Şerafettin İçen'in danışmanlığında "Kompleks ve p-adik Alan Üzerinde İki Fonksiyonun Aritmetik Anlamda Cebirsel Bağlılığına Dair Bazı Sonuçlar ve Bunların Birkaç İrrasyonellik İspatına Uygulanması" konulu doktora tezini tamamlayarak tamamladı. Eğitimi sırasında İngilizce'nin yanı sıra Almanca ve Fransızca öğrenmeye başladı, daha sonra İtalyanca ve Rusça öğrendi. Yabancı dil kurslarını başarı ile tamamladığından kazandığı burs ile Almanya’ya ve İtalya’ya gitti. Doktora sonrasında "Einstein Teoreminin Schneider Tarafından Verilen Karşıtı" konusunda çalışmalarına devam ederek elde ettiği sonuçları iki makalede yayımladı Kasım 1977'de doçent oldu ve Ekim 1988’de aynı bölümde profesör kadrosuna atandı. 1990'da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Basımevi’nden çıkan iki ciltlik "Soyut Cebir Dersleri" adlı kitabını yayımladı. Çeşitli tarihlerde, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Nazım Terzioğlu Matematik Araştırma Merkezi Müdürlüğü (1984-1988), Cebir ve Sayılar Teorisi Anabilim Dalı Başkanlığı, Matematik Bölüm Başkanlığı (1991-1994), İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Dergisi Editör Kurulu Başkanlığı yaptı. 1989'de Türk Matematik Derneği genel sekreteri oldu. 16 Ağustos 1999'da emekli olduktan sonra İstanbul Kültür Üniversitesi Matematik-Bilgisayar Bölümü'nde ve Hava Harp Okulu'nda görev yaptı. 15 Şubat 2008 günü hayatını kaybetti. Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği'ne defnedildi. Kaynakça Kategori:1941 doğumlular Kategori:2008 yılında ölenler Kategori:20. yüzyıl Türk bilim insanları Kategori:21. yüzyıl Türk bilim insanları Kategori:Türk matematikçiler Kategori:20. yüzyıl matematikçileri Kategori:İstanbul Kız Lisesinde öğrenim görenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri