[[Dosya:China IMG 3981 (29743084105).jpg|sağ|küçükresim|Hunan usulü hongshao rou , Hunanlı Mao Zedong'un en sevdiği yemeklerden biri olarak bilinir; bu nedenle, bu yemeğe "Mao ailesi usulü hongshao rou" lakabı da takılmıştır.]] Hunan mutfağı ya da Çin'de daha yaygın kullanımda olan kısa ismi ile Xiang mutfağı , Çin'in Hunan Eyaleti'nin bölgesel mutfağıdır. Çin'in "Sekiz Büyük Mutfağı" (八大菜系, Bā Dà Cài Xì)'ndan birini oluşturur. Hunan mutfağı, özellikle sıcak ve acılı tatları, taze aroması ve derin renkleri için bilinir. Tencerede pişirme, yağ içinde kızartma, tütsüleme ve braising, hepsi Hunan mutfağında kullanılan yemek pişirme tekniklerin arasındadır. Bölgenin yüksek tarımsal üretimi nedeniyle, Hunan yemeklerinde kullanılan malzemeler çok çeşitlidir. Hunan mutfağı kapsamına giren üç farklı yöresel mutfak vardır: Xiang Nehri yöresi: Çangşa, Xiangtan ve Hengyang şehirlerine ait Dongting Gölü yöresi: Yueyang, Yiyang ve Changde şehirlerine ait Batı Hunan yöresi: Zhangjiajie, Jishou ve Huaihua şehirlerine ait Ayrıca bakınız Kaynakça Kategori:Hunan'da kültür