Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İçli pide

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
İçli pide, pide hamuru üzerine kavurma, kıyma, peynir veya başka bir malzeme konarak fırında pişirildiğinde başlı başına tüketilebilen bir yemek olma özelliğini kazanır. Pideler hazırlanmasında kullanılan içe veya ait olduğu yöreye göre çeşitli adlarla tanınır. Yapılışlarına Göre Pide Çeşitleri Açık pide Kapalı pide İç Malzemesine Göre Pide Çeşitleri Kaşarlı Pide İç malzemesi kaşar ile hazırlanan pidedir. Kaşarlı Yumurtalı Pide küçükresim|Ankara yumurtalı kaşarlı pide İç malzemesi kaşar ve yumurta ile hazırlanan pidedir. Kavurmalı Pide İç malzemesi kavurma ile hazırlanan pidedir. Kıymalı Pide küçükresim|Kıymalı pide İç malzemesi kıyma ile hazırlanan pidedir. Kuşbaşı Etli Pide küçükresim|Kuşbaşılı etli pide İç malzemesi kuş başı et ile hazırlanan pidedir. Pastrmayliya, Etli ekmek gibi çeşitleri vardır. Ayrıca etli Bursa cantık pidesi de bir çeşididir. Pastırmalı Yumurtalı Pide küçükresim|Pastırmalı yumurtalı pide İç malzemesi pastırma ve yumurta ile hazırlanan pide çeşididir. Peynirli Pide küçükresim|Görele peynirli pidesi İç malzemesi peynirle hazırlanan pide çeşididir. Gürcistan'da Haçapuri olan çeşidi vardır. Sarımsaklı Pide İç malzemesi sarımsakla hazırlanan pidedir. Sucuklu Pide İç malzemesi sucuk ile hazırlanan pidedir. Sucuklu Kaşarlı Pide küçükresim|Sucuklu kaşarlı pide İç malzemesi sucuk ve kaşar ile hazırlanan pidedir. Tahinli pide İç malzemesi tahin ile hazırlanan pidedir. Yağlı Pide [[Dosya:Turkish pide.jpg|küçükresim|Karadeniz Bölgesinde "yağlı" olarak adlandırılan tereyağlı-yumurtalı (bazı yörelerde peynir de eklenir) pide.]] Balıklı Pide İç malzemesi balık ile hazırlanan pidedir. Yörelere Göre Çeşitleri Karadeniz Pidesi Kır Pidesi Güveç Pide Cıvıklı Tahinli Pide Bursa cantığı Etliekmek Lahmacun Nazilli Pidesi Nazilli Pidesi uzun yıllardır yörede üretilmekte olup malzeme ve pidenin genel şekilsel farklılıklarına göre dört ayrı çeşidi bulunur. Nazilli Pidesi, kıymalı, yumurtalı peynirli, yuvarlak kıymalı (Nazilli Gülü olarak da bilinir) ve tahinli olarak 4 ayrı çeşitte yapılır. Nazilli Pidesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Nazilli Pidesi uzun yıllardır yörede üretilmekte olup malzeme ve pidenin genel şekilsel farklılıklarına göre dört ayrı çeşidi bulunur. Nazilli Pidesi, kıymalı, yumurtalı peynirli, yuvarlak kıymalı (Nazilli Gülü olarak da bilinir) ve tahinli olarak 4 ayrı çeşitte yapılır. Karacasu Pidesi Karacasu Pidesi Aydın ili Karacasu ilçesinde, 100 yılı aşkın süredir üretilmekte olan bir fırıncılık ürünüdür. Karacasu Pidesi, içeriğinde kullanılan malzemelerin kalitesi, üretim tekniği ve pide ustalarının mahareti ile günümüze kadar ulaşmış ve Karacasu ilçesinin sembolü hâline gelmiştir. Karacasu Pidesi; açık kıymalı pide, kaşar peynirli pide, kuşbaşılı pide, beyaz peynirli yumurtalı pide, yuvarlak kıymalı pide ve tahinli pide olmak üzere altı çeşitte yapılır. Karacasu Pidesinin boyutları; bir porsiyon için uzunluk 40-45 cm, en ise 8-10 cm’dir. Bir buçuk porsiyonluk pidenin boyu 60-65 cm, eni ise 8-10 cm’dir. Pide hamuru mutlaka elle açılır. Pide, kara fırın içinde, odun ateşinde pişirilir. Kara fırın, altında tuz ve cam kırıkları bulunan, 2x2 metre ebadında olan ateş tuğlası ile döşenmiş fırındır. Pideler, kara fırında 270°-300°C’de pişirilir. Bu da pidenin gevrek olmasına ve ağızda dağılmasına yardımcı olur. Fırında pelit, meşe ya da palamut odunu kullanılır. Fırın ateşi, pişme kıvamı dikkat ve bilgi ister. Ayrıca pişme usullerinin de çok iyi bilinmesi gerekir. Karacasu Pidesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kula Şekerli Pidesi Kula şekerli pidesi Manisa ili Kula ilçesinde, tahin ve şekerle yapılan pide türüdür. Emirdağ Yumurtalı Pidesi Emirdağ Yumurtalı Pidesi 26.05.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Ulaş Etli Pidesi Ulaş Etli Pidesi 14.07.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Ayrıca bakınız Ramazan pidesi Haçapuri Pita Etliekmek Kaynakça Kategori:Yassı ekmek yemekleri Kategori:Yunancadan Türkçeye geçen sözcükler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri