Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İenaşi Kilisesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
İenaşi Peygamber Yunus Kilisesi ya da ayrıca bilinen adıyla İan'ın Kilisesi (Svanca: ჲან), Kuzeybatı Gürcistan'ın dağlık Yukarı Svaneti bölgesinde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks kilisesidir. Günümüzde ise Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesine bağlı Mestia belediyesinde konumlanmıştır. Kilise, 12 ve 14. yüzyıllar arasındaki bir tarihte inşa edilmiştir, ancak binanın ana nefinin doğusundaki apsiste sonlanan yarı-açık koridor (çevredalız), daha önceki dönemde yapılmış Gürcü kiliselerindeki çevredalıza benzemektedir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir. Konumu Peygamber Yunus Kilisesi, İenaşi köyünde, deniz seviyesinden 1360 metre yükseklikte, Mestia Belediyesine bağlı Latali bölge biriminde, Büyük Kafkas Dağlarının eteklerinde yer almaktadır. Svaneti'nin bu kısmı, 19. yüzyılda "Özgür Svaneti" olarak bilinmekteydi. İenaşi'nin inşası ve tarihçesi hakkında çağdaş bir kaynak yoktur. Kilise ve içinde korunan eşyalar, akademisyen Ekvtime Takaişvili'nin 1910'da Svaneti'ye yaptığı geziden sonra ilk kez, kendisi tarafından ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Planı küçükresim|sol|Doğu cephesi. İenaşi kilisesi düzgün kesilmiş kireç taşı bloklardan inşa edilmiştir. Kilisenin üç tarafını kaplayan ve doğudaki bir apsiste sonlanan çevredalızlı bir salon kilisesidir. İç kısım, tonozlu kemeri destekleyen bir çift, iki kademeli pilaster ile bölmelere bölünmüştür. Kilise, sığınak apsisi ve batı duvarının ortasındaki pencerelerle aydınlatılmaktadır; güney duvarındaki pencere, duvara bitişik bir ek yapı ile kapatılmıştır. Kemerli nişler pencereyi apsiste çevrelemektedir. Biri güneyde diğeri batıda olmak üzere iki kapı vardır. Kiliseye bağlı iki tane ek yapı vardır, içten kemerli olan iki yapı da dış tarafta arşitrav ile kaplanmıştır. Cepheler sadece biraz taş işçiliği ile süslenmiştir. Bina iki kademeli bir tabana dayanmaktadır ve belirgin bir kornişle taçlandırılmıştır. İç kısımlar bir dizi freskle süslenmiş, ancak ağır hasar görmüştür. Resimlerde Geç Bizans Palaeologan sanatının izleri görülmektedir. Resimlerde, Mesih, Golgothanın haçı, Davud, Süleyman, Yunus ve balık, Aziz Petrus ile Pavlus, Kilise Babaları ve I. Konstantine (r. 1293-1327) olduğu tahmin edilen soylu biri tasvir edilmektedir. Kilise eskiden birçok benzersiz eşyaya ev sahipliği yapıyordu; bu eserlerden bazıları hırsızlık olaylarında kaybolmuştur. Diğer eserler ise Mestia'daki Svaneti Tarih ve Etnografya Müzesi'ne daha güvende tutulmaları için kaldırılmıştır. Bu eserlerin arasında 13. yüzyılda yazılmış, Gürcüce bir tezhip olan İenaşi İncili de vardır. Müzede sergilenen diğer eserlerin arasında, Kurtarıcı ve aziz Yorgi ile Theodore'un yaldızlı ve gümüş elementli ikonaları ile 13-14. yüzyılda İtalya'dan ithal edilmiş değerli metal haçlar bulunmaktadır. Galeri Kaynakça Kategori:Gürcistan'daki kiliseler Kategori:14. yüzyılda tamamlanan kiliseler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri