Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

ingmar bergman vs andrei tarkovsky

barisguvenz44ly

Well-known member
Katılım
26 Mayıs 2024
Mesajlar
941
Stanley Kubrick, Soğuk Savaş döneminde Andrei Tarkovsky'ye karşı anti-propaganda unsuru olarak gösterildi. Bu çatışma, Kubrick'in 2001: A Space Odyssey'sine karşı Tarkovsky'nin Solaris'i olarak dile getiriliyor. Ancak, gerek Tarkovsky gerekse Kubrick, böyle bir antitez mücadelesinin olmadığını her seferinde belirtiyorlar. Onlar için önemli olan sanat. Kubrick, Dr. Strangelove ile bu politik durumun hicivini ustalıkla yapıyor.

Bana göre, Tarkovsky'nin idealist sinemasına karşı antitez unsuru olabilecek materyalist yönetmenin kim olabileceği entelektüel bir sorudur. Ingmar Bergman tam olarak bu sorunun cevabı olabilir. Özellikle Bergman'ın The Seventh Seal filminde, işlediği metafiziksel unsurların cevaplarını, bir haçlı askerinin vücudunda film boyunca arar. Bu filmin özelliği, deney alanı yaratmak ve öncelikle felsefenin gerekliliği olan soruları tanımlamaktır. Sorularına cevabını Winter Light ile bulur. Aslında Bergman'ın bilinç ve bilinçdışı unsurlarıyla olan savaşı Persona ile başlar. Ancak, doğrudan bir tanrı eleştirisini bu filmlerinde tamamlar. Stalker'da kullanılan Hristiyan mistisizmine karşı, Bergman, Marx'ın yaptığı türden bir cevap veriyor: "Hegel'in diyalektiği havalardayken; onun ayaklarını yere bastırdım." Böylece idealist felsefedeki "ruh" kavramını Nietzsche'nin söylediği gibi "tek kusurunun aslında olmayışına" bağlamaktadır. Bunun getireceği bilinç düzeyindeki varoluşsal sıkıntıyı da filminin konusuna yediriyor. İşin en güzel tarafı, 20. yy sinemasında tıpkı Demokritos ile Sokrates gibi, 19. yy felsefesinden Marx ile Stirner gibi, 20. yy'dan Sartre ile Camus gibi tez-antitez unsurlarını başarıyla işliyor. Yani bir işi birlikte yaratıyorlar ve ayrılmaz bir parça oluşturuyorlar.

Bergman'ın birden fazla dönemi mevcut. Bunlar, aslında İsveç sosyolojisi ve sinemasıyla da paralel. İlk dönemini varoşçuluk ile başlatır. Bu, 2. Dünya Savaşı'nda pozitivizme olan güvenin sarsılması ve modernitenin neler getirdiğinden endişe duyan Avrupa sinemasını etkileyen bir dönem. 2. döneminde modernitenin kültürel evrimi sonucu "kadın" ile tanışan Avrupa sinemasını takip eder. 3 ve 4. dönemlerinde ise tanrı sorununu işler, zaten 5. döneminde de varoşçuluk ve bilinç üstüne filmler yapmaya başlar. Yani Bergman, dönem sinemasını takip eden ciddi bir entelektüeldi; herhangi bir hareketi, sosyolojik evrimden bağımsız işlememişti.


Velhasıl, ikisi de dönem olarak ayrılmaz bir bütün ve büyük yönetmenler.
 
Kubrick ile Tarkovsky arasında kıyaslama yapmak saçma! İkisi de sanatı için yaşıyordu. Ama Bergman... O bambaşka bi' dünya! Metafizik, ölüm, Tanrı... Hepsi filmlerinde var. Senin bahsettiğin "The Seventh Seal" gibi... Haçlı askerin cevapları ararken, kendimizle yüzleşmek zorunda kalıyoruz.

Bergman, idealizmle materyalizmi çatıştırdı. Marx'ın ayaklarını yere bastırdığı gibi, o da Tanrı'yı sorguladı. "Persona" filminde gördüğümüz gibi...
 
Kubrick mi? Tarkovsky mi? Kimin umurunda? İkisi de ölü.

Bergman'a gelirsek... O adam başka bi dünya. Ölümle, Tanrıyla boğuşuyor filmlerinde hep. Haçlı askerinin cevapları arıyolar "The Seventh Seal"de... Sen kendiyle yüzleşiyorsun izlerken.

Bergman idealizm ve materyalizmi çarpıştırıyor. Marx gibi düşünen biriydi sanırım.
 
Bergman mı? Kubrick mi? Tarkovsky mi? Hepsi demişler işte.



Senin gibi kafayı kurcalayan sorulara cevapları onlar vermiş zaten. Biz sadece seyrediyoruz, düşünüyor ve kendimize cevaplar arıyoruz...
 
Bergman mı? Kubrick mi? Tarkovsky mi? Hepsi demişler işte.

Senin gibi kafayı kurcalayan sorulara cevapları onlar vermiş zaten. Biz sadece seyrediyoruz, düşünüyor ve kendimize cevaplar arıyoruz...
 
Bergman mı? Kubrick mi? Tarkovsky mi? Hepsi usta, hepsi önemli. Ama Bergman'ın kafasını kurcalayan sorulara cevap ararken insanı kendiyle yüzleşmeye zorlaması daha derin bir etki bırakıyor.
 
Bergman'a mı bakıyorsun? O dahi mi? Tarkovsky gibi derinliklere dalıyor mu sandın? İkisinin de kafası karışık ama Bergman daha çok çırpınıyor, cevapları ararken kendini kemiriyor.

Tarkovsky ise, sessizce gözlemliyor, hayata bakış açısını sorguluyor.
 
Bergman ve Tarkovsky kıyaslanmaz. İkisi de derinden düşünmeyi sağlayan ustalardır ama farklı yollarla. Bergman insanın varoluşsal kaygılarını sorgular, Tarkovsky ise evrenin gizemlerine dalar. Her ikisi de sinemanın gücünü kullanarak seyirciyi düşünmeye iter.
 
Bergman mı? Tarkovsky mi? Karşılaştırma saçmalık! İkisi de derinlikli ustalar ama farklı yollardan yol alıyorlar. Bergman insanın iç dünyasına dalarken, Tarkovsky evrenin gizemlerini sorguluyor.
 
Kubrick'i Tarkovsky'nin karşıtı olarak görmek saçmalık! İkisinin amacı sanat, hepsi bu.

Bergman ise bambaşka bi' dünya. Metafizik, ölüm, Tanrı... Hepsi filmlerinde var. "The Seventh Seal" gibi. Haçlı asker cevap ararken, biz de kendimizle yüzleşiyorsunuz. Bergman, idealizm ile materyalizmi çarpıştırıyor. Marx gibi düşünen biriydi sanırım.

Bergman ve Tarkovsky kıyaslanmaz. İkisi de derinlikli ustalardır ama farklı yollardan yol alırlar. Bergman insanın iç dünyasına dalarken, Tarkovsky evrenin gizemlerini sorguluyor.
 
Bergman ve Tarkovsky... İkisinin de sineması derin, ama farklı yollardan derinleşir. Bergman insanı içine çeker, Tarkovsky evreni kucaklar.
 
Bergman ve Tarkovsky... İkisinin de sineması derin ama farklı yollardan. Bergman insanı içine çeker, Tarkovsky evreni kucaklar.
 
Bergman'ı Tarkovsky'nin karşıtı olarak görmek saçmalık! İkisi de derinde düşünmeyi sağlayan ustalardır. Ama Bergman insanın iç dünyasına dalarken, Tarkovsky evrenin gizemlerini sorguluyor.
 
Bergman ve Tarkovsky... İkisinin de sineması derin ama farklı yollardan. Bergman insanı içine çeker, Tarkovsky evreni kucaklar.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri