Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İntegral testi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|İntegral Testi Matematikte integral testi veya bir diğer deyişle yakınsaklık için integral testi, terimleri negatif olmayan sonsuz serilerin yakınsaklığını belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu testin erken bir versiyonu 14. yüzyılda Hint matematikçi Madhava ve takipçileri tarafından bulunmuştur. Avrupa'da ise Maclaurin ve Cauchy tarafından geliştirilmiş olup aynı zamanda Maclaurin-Cauchy testi olarak da bilinir. Testin ifadesi Bir N tam sayısını ve sınırsız N, ∞) aralığında tanımlı monoton azalan bir f fonksiyonunu ele alalım. O zaman, serisi ancak ve ancak integrali sonlu ise, yakınsaktır. Özelde, integral ıraksar ise, o zaman seri de ıraksar. İspat İspat basit bir şekilde f(n) terimini f 'nin n − 1, n ve n, n + 1 aralıkları üzerindeki integralleriyle karşılaştırarak, karşılaştırma testini kullanmaktadır f, monoton azalan bir fonksiyon olduğu için, ve olduğunu biliyoruz. Bu yüzden, N 'den büyük n için, Alt tahmin de aynı zamanda f(N) için geçerli olduğu için, N 'den belli bir M (M, N 'den büyüktür) tam sayısına kadar n üzerinden toplamlarla elde ederiz. M sonsuza giderse, sonucu elde ederiz. Uygulamalar Harmonik seri ıraksar çünkü doğal logaritmayı, türevini ve hesabın temel teoremini kullanarak elde edilir. Tersine, serisi (Riemann zeta fonksiyonu ile karşılaştırınız) her ε > 0 için yakınsar çünkü Yakınsaklık ve ıraksaklık arasındaki sınır çizgisi Yukarıdaki harmonik serileri de içeren örnekler şu soruyu beraberinde getirir: Terimleri f(n) olan ve 1/n 'den daha hızlı bir şekilde 0'a doğru azalan; ancak, 1/n 'dan her ε > 0 için bağlamında 0'a doğru daha yavaş azalan monoton bir seri var mı ve bu seri yine de ıraksar mı? Böyle bir seri bulunur bulunmaz, aynı soru 1/n 'nin yerini almış f(n) ile de sorulabilir vs. Bu yolla, ıraksaklık ve yakınsaklık arasındaki sınır çizgisini araştırmak mümkündür. İntegral testini kullanarak, her k doğal sayısı için serisinin hala ıraksadığı gösterilebilir (k = 1 için, asalların terslerinin toplamı ıraksar ile karşılaştırınız.); ancak serisi her ε > 0 için yakınsar. Burada, ln doğal logaritmanın arka arkaya k kere bileşkesinin alınmasını göstermektedir: Dahası, N bu k bileşkenin iyi tanımlı olduğu ve ln N ≥ 1 eşitsizliğini sağlayan en küçük doğal sayıyı gösterir; yani İlk serinin ıraksaklığını integral testi ile görmek için, zincir kuralının arka arkaya kullanımının verdiğini görmemiz gerekir. Bu yüzden İkinci serinin yakınsaklığını görmek için, kuvvet serisi, zincir kuralı ve yukarıdaki sonucun verdiğini görmeliyiz. Bu yüzden, olur. Kaynakça Knopp, Konrad, "Infinite Sequences and Series", Dover publications, Inc., New York, 1956. (&; 3.3) ISBN 0-486-60153-6 Whittaker, E. T., and Watson, G. N., A Course in Modern Analysis, 4. baskı, Cambridge University Press, 1963. (§ 4.43) ISBN 0-521-58807-3 Kategori:İntegral hesabı Kategori:Matematiksel seriler Kategori:Yakınsaklık testleri Kategori:Kanıt içeren maddeler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri