Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İşçicilik

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
İşçicilik, 1960'ların başında İtalya'da gelişen anti-otoriter Marksist düşünce akımıdır. Akım, işçi sınıfının ekonomik gelişmenin motoru olduğu düşüncesiyle başladı: kapitalist gelişmeyi belirleyenin işçi mücadeleleri olduğunu savunan hareket, işçi sınıfını kafesleyen klasik kurumları (partiler, sendikalar) baypas eden devrimci bir sürecin ana faili olabileceğini savunur. Yani işçiler otonomizm üzerinden örgütleneceğini tasavvur eder. İşçiciler, emekçi kitlelerin güçlerinin farkına varmaları ve çalışmaktan vazgeçmeleri ve sonuç olarak kimliklerini kaybetmeleri gerektiğini teorileştirdiler. Yani işçi sınıfı, sermayenin azaltılması için kendi kendini yok etmesi gerekir. İşçicilik, Marx'ın, sermayenin işçi sınıfının mücadelelerine tepki gösterdiği iddiasını temel alır; yani işçi sınıfı aktif ve sermaye ise reaktiftir. Marx'ın Kapital eserinde teknolojik gelişmenin temel motivasyon kaynağı olarak da sermayenin işçi sınıfı isyanına karşı silah sağlamak olduğunu belirtmiştir. Marx sermayenin sadece teknoloji yoluyla değil siyasi gücünü kullanarak da işçi sınıfını baskıladığını ve bunun en tipik örneği olarak da İngiltere'deki fabrika mevzuatını göstermiştir. Operaismo bunu temel aksiyomu olarak alır: işçi sınıfının mücadeleleri, sermayenin ardışık yeniden yapılanmalarından önce gelir ve onu önceden şekillendirir. İşçiciler, politikalarını işçi sınıfı yaşamı ve mücadelesi üzerine bir soruşturmaya dayandırma arayışında Marx'ı izlediler. Danilo Montaldi ve diğerleri tarafından sağlanan çeviriler aracılığıyla, Amerika Birleşik Devletleri'nde Johnson-Forest Eğilimi ve Fransa'da Socialisme ou Barbarie grubu tarafından yapılan önceki aktivist araştırmalarından yararlandılar. Johnson-Forest Eğilimi, Detroit otomobil endüstrisindeki işçi sınıfı yaşamını ve mücadelelerini incelemiş, "The American Worker" (1947), "Punching Out" (1952) ve "Union Committeemen and Wildcat Strikes" (1955) gibi broşürler yayınlamıştı. Bu eser Socialisme ou Barbarie tarafından Fransızcaya çevrildi ve dergilerinde seri olarak yayınlandı. Onlar da, hem otomobil fabrikalarında hem de sigorta ofislerinde kendi durumlarında, işyerlerinde neler olup bittiğini araştırmaya ve yazmaya başladılar. Her ikisi de Negri ve Tronti tarafından kurulan Quaderni Rossi dergisi ("Kırmızı Defterler", 1961–5), halefi Classe Operaia ("İşçi Sınıfı", 1963–6) ile birlikte, proleterlerin mücadelelerine odaklanan işçici teori geliştirdi. Bu teorik gelişmeyle bağlantılı olarak, özellikle Lotta Continua tarafından iş yeri organizasyonuna dayalı bir praksis gelişmişti. Bu, 1969'un İtalyan "Sıcak Sonbaharında" zirveye ulaştı. Ancak 1970'lerin ortalarına gelindiğinde, vurgu fabrikadan "toplumsal fabrika"ya, yani kendi topluluklarında çalışan insanların günlük yaşamlarına kaydı ve işçicilik hareketi giderek otonomist olarak anılmaya başlandı. Kaynakça Kategori:Ekonomik ideolojiler Kategori:İş Kategori:Sendikalizm Kategori:Marksist teorisi Kategori:Otonomizm
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri