Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İskandinavcılık

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|337x337pik|(Soldan sağa) Norveçli, Danimarkalı ve İsveçli askerlerin el ele veren 19. yüzyıldan kalma bir poster görüntüsü İskandinavcılık, İskandinavya ülkeleri arasında çeşitli derecelerde işbirliğini destekleyen bir ideolojidir. İskandinavcılık, ortak bir İskandinav geçmişini, paylaşılan bir kültürel mirası, ortak bir İskandinav mitolojisini ve ortak bir dil veya lehçe sürekliliğini (Eski İskandinav dilinin ortak ata dilinden) teşvik etmeye odaklanan ve bu hareketin ortaya çıkmasına neden olan edebi, dilbilimsel ve kültürel hareketi kapsar. İskandinav edebiyatı ve dillerini destekleyen ortak süreli yayınların ve toplulukların oluşumudur. İskandinavcılık, İzlanda ve Finlandiya'yı içerecek şekilde kapsamını genişletiyor. Tarihi Modern bir hareket olarak İskandinavcılık 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Pan-İskandinav hareketi, Almanya ve İtalya'nın birleşme hareketlerine paralellik gösterdi. Alman ve İtalyan meslektaşlarının aksine, İskandinav devlet kurma projesi başarılı olamadı ve artık takip edilmiyor. 19. yüzyılın ortalarında zirvedeydi ve İskandinav Birliği fikrini destekledi. Hareket, Scania'da bir üs ile 1840'larda Danimarkalı ve İsveçli üniversite öğrencileri tarafından başlatıldı. Başlangıçta, mutlak hükümdar VIII. Christian ve "tek adam hükümeti" ile XIV. Karl dahil olmak üzere iki ülkedeki siyasi kuruluşlar hareketten şüpheleniyorlardı. Hareket 1846'dan 1864'e kadar önemli bir güçtü; ancak hareket sonunda azaldı ve Finlandiya'nın İsveççe konuşan nüfusu arasında sadece güçlü bir desteğe sahipti. Pan-İskandinavcılığın çöküşü, 1864'te İkinci Schleswig-Holstein Savaşı'nın patlak vermesiyle geldi. 1859'dan 1872'deki ölümüne kadar İsveç-Norveç Kralı olan Kral Charles XV, Pan-İskandinavcılığı savunmasına rağmen savaşta Danimarka'ya yardım edemedi. [[Dosya:Nordiska studentmötet 1856.jpg|küçükresim|İsveç'in Uppsala kentinde, Svandammen'in yanında yürüyen bir geçit töreniyle İskandinav öğrencilerin 1856'da buluşması]] Yazar Hans Christian Andersen, 1837'de İsveç'i ziyaret ettikten sonra İskandinavcılığın bir parçası oldu ve İsveçlilerin, Danimarkalıların ve Norveçlilerin akrabalığını iletecek bir şiir yazmaya kendini adamıştır. Temmuz 1839'da, Danimarka'daki Fyn adasına yaptığı ziyaret sırasında Andersen, şiirinin ilk metnini yazdı, Jag er en Skandinav ("Ben İskandinavım"). Andersen, İskandinav milli marşının bir parçası olarak "İskandinav ruhunun güzelliği, üç kardeş ulusun yavaş yavaş birlikte büyüdüğü yol" adlı şiiri besteledi. Besteci Otto Lindblad şiiri müziğe ayarladı ve kompozisyon Ocak 1840'da yayınlandı. Popülaritesi 1845'te zirveye ulaştı, daha sonra nadiren söylendi. Literatürde Sherlock Holmes'un "Bohemya'da bir skandal" hikâyesi, kızı hikâyenin ana kahramanı olan Bohemya'nın (aynı zamanda kurgusal) Kralıyla evlenmek üzere olan kurgusal bir İskandinavya Kralından bahseder. Kaynakça Kategori:Pan hareketler Kategori:Politik kuramlar Kategori:İskandinavya
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri