Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İşvara

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Vishnu_and_Lakshmi_on_an_elephant_meeting_Shiva,_Parvati_and_Wellcome_V0045027.jpg|küçükresim| Işvara sıfatının ana taşıyıcıları olan Vişnu ve Şiva; Ganeşa, Lakşmi ve Parvati ile birlikte]] İşvara Hinduizm'de kullanılan Hinduizm dönemine ve okuluna bağlı olarak geniş bir anlam yelpazesine sahip bir kavramdır. Hindu felsefesinin eski metinlerinde bağlama bağlı olarak İşvara; yüce benlik, hükümdar, lord, kral, kraliçe veya koca anlamına gelebilir. Orta çağ Hindu metinlerinde, Hinduizm okuluna bağlı olarak İşvara; Tanrı, Yüce Varlık, kişisel Tanrı veya özel Benlik anlamına gelir. İşvara öncelikle Şiva'nın bir lakabıdır. Şaivizm'de de, Şiva'nın bir lakabıdır. Birçok Vaishnava için Venkateswara sıfatında olduğu gibi, Vişnu ile eşanlamlıdır. Geleneksel Bhakti hareketlerinde, Hinduizm'in çoktanrılı tanrılar kanonundan bir bireyin tercihine göre bir veya daha fazla tanrıdır (Iṣṭa-devatā). Arya Samaj ve Brahmoizm gibi günümüzün mezhep hareketlerinde tek Tanrı şeklini alır. Hinduizmin Yoga okulunda, herhangi bir "kişisel tanrı" veya "ruhsal ilham" anlamındadır. Etimoloji İşvara kelimesinin kökü, "yetenekli" ve "sahibi, hükümdarı, şefi" anlamına gelen īś- (ईश, İş) kelimesinden gelir. İşvara kelimesinin ikinci kısmı, bağlama bağlı olarak "en iyi, mükemmel, güzel", "seçim, dilek, kutsama, nimet, hediye" ve "talip, sevgili, bir kızla evlenmek isteyen kişi" anlamına gelen vara'dır . Bileşik kelime olan İşvara, kelimenin tam anlamıyla "en iyinin sahibi, güzel", "seçimlerin, nimetlerin hükümdarı" veya "taliplerin başı, sevgili" anlamına gelir. Bir kavram olarak, eski ve ortaçağ Sanskritçe metinlerinde İşvara, çeşitli şekillerde Tanrı, Yüce Varlık, Yüce Benlik, Lord Şiva, bir kral veya bir hükümdar, bir koca, aşk tanrısı, Rudralardan biri ve 'on bir' sayısı anlamına gelir. Kaynakça Kategori:CS1 maint: url-status Kategori:Hindu felsefi kavramları Kategori:Webarşiv şablonu wayback bağlantıları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri