İzmir bombası, kısaca bomba veya pralin dolgulu çikolatalı kurabiye (praline stuffed cookies), Türk mutfağında yer alan, çikolatalı krema ve türevlerini içeren bir bisküvi türüdür. Tatlı dış kısmında çıtır bir hamur katmanına, içerisinde ise akışkan bir krema dolgusuna sahiptir. Tatlı Türk ve Osmanlı mutfağına geleneksel olan kurabiye içine nutella konularak ilk yapılmıştır. Osmanlı mutfağındaki Murabbalı mecidiye kayısı murabbalı (marmelât) çeşididir. Türk mutfağında içi dolgulu birçok çeşit dolgulu kurabiye bulunmaktadır. Fındık ezmeli çeşidi bunlardan biridir. Kurabiye içerisinden tereyağ yerine sıvı yağın ekonomik nedenlerle eklenmesi ve yumurtanın çıkarılması ile daha ince yapılı kurabiye hamuru elde edilmiştir. Orijinal tarifinde tereyağ ve yumurta vardır. Tatlının Türkiye'de yaygınlaşmasında sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların etkisi olduğu düşünülmektedir. Google Trendler'e göre 2020 yılında Türkiye'de aranmış en popüler 6. yemek tarifini İzmir bombasının yapımı oluşturmuştur. Bomba kurabiyesinin ilk kim tarafından yapıldığına ait medyada farklı haberler çıkmıştır. Türleri Bomba tatlısı beyaz hamur, kakaolu krema dolgusu ile veya siyah renkli hamurun içine beyaz çikolata doldurulması vasıtasıyla hazırlanabilir. Buna ek olarak frambuazlı türleri de bulunmaktadır. Tatlının yaygınlaşması üzerine çikolata yerine haşhaş ezmesi içeren versiyonları Afyonkarahisar’da üretilmeye başlanmıştır. Yumurta ve tereyağ ile yapılan çeşidi ve sıvı yağ ve yumurta konulmadan yapılan çeşitleri vardır. Sıvıyağ ve yumurtasız çeşidi daha ince bir dış katmana sahiptir. Malzemelerine Göre Çeşitleri Kırmızı kadife nutella dolgulu kurabiye Nutella dolgulu yulaf ezmeli fındıklı çikolata parçacıklı kurabiye Bitter çikolata çikolata parçacıklı nutella dolgulu çikolatalı kurabiye Kurviş Hatice Reyhan Kutlu tarafından ilk kez İzmir Reyhan Pastanesi'nde 2002'de yapılmıştır. 2002'de, merhum Bülent Ecevit iktidarı döneminde Kemal Derviş'le birlikte dolar fırlamıştı. 'Kur'la 'viş'in birleşmesinden tatlının adı konulmuştur. Seri Üretim Türkiye'de bisküvi olarak Ülker tarafından yapılan Biskrem adlı çeşidi vardır. Eti tarafından yapılan Tutku adlı çeşidi vardır. Torku delidolu olarak üretmektedir. Kaynakça Dış bağlantılar https://www.cnnturk.com/yasam/izmir-bombasi-tatlisini-artik-tum-ulke-biliyor https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-unu-tum-turkiyeye-yayildi-baklavayi-tahtindan-etti-41552596 https://www.bolgegundem.com/izmirin-hangi-yiyecegi-meshur-ne-yenir-1400512h.htm https://1001yemektarifi.com/izmir-bombasi-yapimi-biskrem-tarifi/ Kategori:Çikolatalı tatlılar Kategori:Hamur işleri Kategori:İzmir mutfağı Kategori:Türk mutfağındaki kurabiyeler